IN BEELD. Extreme luchtvervuiling jaagt toeristen weg uit Thailand

De luchtkwaliteit in Chiang Mai, een stad in het noorden van Thailand, gaat er zienderogen op achteruit. Het aantal schadelijke stofdeeltjes lag er tot 19 keer hoger dan het aanbevolen niveau van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De bevolking werd aangeraden om zo veel mogelijk binnen te blijven.

door
Redactie Online
Leestijd 1 min.

De laatste weken was de luchtkwaliteit in Chiang Mai bij de top vijf van de slechtste ter wereld, aldus de Air Quality Index (AQI) die het niveau van schadelijke stofdeeltjes, zoals fijnstof, bijhoudt. In maart liep de vervuiling op de index op tot 289 waarden. Ter vergelijking: waarden tussen de 0 en 50 worden gezien als goede luchtkwaliteit. Op maandag bereikte het niveau 171, nog steeds 19 keer hoger dan het aan te raden level. Als oorzaak wijst de regering naar de bosbranden en stoppelverbranding en Thailand en zijn buurlanden. Burgers worden aangeraden om binnen te blijven of een mondmasker te dragen dat de stofdeeltjes tegenhoudt.

Toerisme slinkt

Intussen blijven de toeristen weg. Doorgaans wordt Chiang Ming, de derde grootste stad van Thailand, geprezen om zijn prachtige zicht op de bergen en indrukwekkende tempels. Nu zijn die amper te zien onder de dikke laag stof. Op dit moment zijn minder dan de helft (45%) van de hotels volzet in Chiang Ming. Het aantal bezoekers ligt nog steeds ver onder het precoronaniveau. «De luchtkwaliteit heeft een grote impact op mijn zaak», vertelt de 53-jarige sinaasappelsapverkoper Sunat Insao aan Reuters. «Mensen bezoeken mijn zaak niet meer, ze zien het uitzicht niet meer.»