Zelden geziene haai aangespoeld aan Ierse kust

Aan de kust van Wexford, in het zuidoosten van Ierland, is een zeldzame kleintandzandtijgerhaai aangespoeld. Volgens wetenschappers komt het slechts zelden voor dat de vis door mensen wordt waargenomen.

door
Belga
Leestijd 1 min.

De kleintandzandtijgerhaai (Odontaspis ferox) leeft normaal gezien in water van meer dan honderd meter diep. De ontdekking van het dier leidt nu tot verbazing, omdat de meeste noordelijke waarneming van een levend exemplaar plaatsvond in de Golf van Biskaje, tussen Frankrijk en Spanje.

Tweede op enkele weken tijd

De 4,3 meter lange haai werd zaterdag aan de kust van Wexford aangetroffen door een Zwitserse toerist. Bioloog Nicholas Payne van het Trinity College in Dublin zegt dat hij «het niet kon geloven» wanneer hij daarvan op de hoogte werd gesteld.

«Ik wist dat ik er dringend heen moest om monsters te nemen van dit zeldzame dier», zegt hij. «We gaan nu een aantal tests uitvoeren om de doodsoorzaak te achterhalen en ook om meer te weten te komen over de soort in het algemeen.» Twee weken geleden spoelde een andere haai van dezelfde soort al aan in Zuid-Engeland. «Om zo snel daarna een tweede exemplaar te zien, is wel beetje verontrustend», zegt Payne.

De kleintandzandtijgerhaai is als ‘kwetsbaar’ ingeschaald door de Internationale unie voor natuurbescherming (IUCN).