China en VS richten samen klimaatwerkgroep op

China en de Verenigde Staten hebben woensdag de oprichting van een gezamenlijke werkgroep rond klimaat aangekondigd. De twee landen voeren hun coördinatie op luttele uren voor een ontmoeting tussen hun leiders in San Francisco.

door
Belga
Leestijd 1 min.

Xi Jinping en Joe Biden zullen gesprekken voeren in de marge van een topontmoeting van de Asia-Pacific Economic Cooperation (Apec). De twee landen werken al jaren samen op het vlak van klimaat.

De nieuwe werkgroep zal het hebben over «energietransitie, methaan, circulaire economie en efficiënt gebruik van hulpbronnen, koolstofarme en duurzame provincies/staten en steden, en ontbossing», melden Chinese staatsmedia en het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in een gezamenlijke verklaring. De leden van de werkgroep gaan een samenwerking aan «om concrete klimaatmaatregelen te versnellen», luidt het.

Samenwerking

Beide landen zullen samenwerken, ook met nog andere partijen, om «een van de grootste uitdagingen van onze tijd aan te pakken voor de huidige en toekomstige generaties van de mensheid», aldus de verklaring. Ook zullen de landen onder meer de bilaterale dialogen over energiebeleid en -strategieën nieuw leven inblazen.

De Verenigde Staten en China hebben ook beloofd om «onmiddellijk te beginnen met technische samenwerking» om de uitstoot van methaan, waarvan China ’s werelds grootste uitstoter is, tegen 2035 te verminderen. Ze herbevestigen ook hun engagement om de doelstellingen uit het klimaatakkoord van Parijs van 2015 na te streven.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be