Groene switch in de bouw: Brusselse start-up maakt bakstenen van opgegraven aarde

Het is een uitzondering in tijden van hoge inflatie en stijgende prijzen, maar dankzij een unieke samenwerking met industriële partners kan BC materials, de Brusselse start-up die uitgegraven grond in circulaire bouwmaterialen transformeert, haar prijzen verlagen. Deze samenwerking heet Léém en werd voorgesteld in het bijzijn van een resem architecten, bouwprofessionals en de Brusselse staatssecretaris voor Transitie, Barbara Trachte.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Léém is een set van oplossingen voor de bouwsector op basis van reststromen en afval. Elk jaar wordt maar liefst 37 miljoen ton aarde uitgegraven in België waarvan het merendeel in mijnen en groeves ongebruikt verdwijnt. Door die grond te transformeren in bouwmaterialen, kun je niet alleen de hoeveelheid afval verminderen maar ook een grote hoeveelheid vervuilende & CO2 intensieve klassieke bouwmaterialen vervangen.

Waar vroeger de hogere prijs van circulaire bouwmaterialen een negatieve impact kon hebben op de verspreiding, kan BC materials dankzij industriële samenwerking meer stenen produceren aan een lagere prijs. Wat meer en meer bouwers overstag doet gaan.

Goedkeuring van ingenieurs

Zoals Goedele Desmet, ingenieur-architecte en mede-oprichter van architectenbureau BOB361: «We hebben voor de leemsteen van BC materials gekozen, omdat die niet alleen 90% minder C02 emissies veroorzaakt maar ook thermische massa, akoestiek en een mooie materialiteit in ons gebouw brengt. Betaalbaar, gezond, goed voor het klimaat en goed voor de mensen die er in gaan wonen.»

Shiftende economie

Barbara Trachte, Brussels staatssecretaris voor Transitie en Wetenschappelijk Onderzoek: «Door een innovatieve aanpak en de jarenlange opgebouwde expertise in Brussel, kan het team van BC materials ‘afval’ reduceren, herwaarderen en tegelijkertijd structureel C02 emissies verlagen in de vaak energie-intensieve bouwsector. Met Léém schakelen ze een versnelling hoger: ze produceren meer blokken, tegen lagere kosten en van betere kwaliteit. Ze zijn de perfecte belichaming van de Shifting Economy, de strategie voor economische transitie van het Brussels Gewest.»

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be