Maai Mei Niet: 5 goede redenen waarom het ook nu nog niet te laat is om mee te doen

Mei is alweer halverwege en hetzelfde geldt voor de jaarlijkse actie Maai Mei Niet, die iedereen aanspport om gedurende één maand de grasmaaier even aan de kant te laten staan. Misschien was het je helemaal ontgaan, misschien stond je er nog nooit eerder bij stil dat ook jij kan deelnemen of misschien heb je het begin gemist en vind je het daardoor zonde om nog mee te doen. Maar ook halverwege mei kan je nog beslissen om je gras even niet te maaien - gedurende twee weken, een maand, of langer.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Er zijn namelijk een heleboel goede redenen om je gazon minder of helemaal niet te maaien. Kan jij er geen bedenken? Wij zetten er vijf voor je op een rijtje.

1. Boeketten à volonté

Een bloemetje in huis, daar zeggen slechts weinigen nee tegen. Het grote nadeel? Een bos bloemen kost je al snel veel geld. Maar wanneer je je grasmaaier aan de kant laat staan, is de kans groot dat je tuin als vanzelf vol bloemen komt te staan. Mooi om naar te kijken én om een boeketje van te maken.

2. Tijd gewonnen

Misschien word jij wel blij van een kort afgereden gazon, maar heb je er weleens bij stilgestaan hoeveel tijd je daaraan kwijt bent? Tijd die je tijdens Maai Mei Niet helemaal anders kan gebruiken - om een aperitiefje te drinken met uitzicht op je tuin die is getransformeerd in een bloemenweide, bijvoorbeeld.

3. Blije bijen en andere dieren

Kort gras, daar worden selchts weinig dieren echt blij van. Van zodra dat gazon wat hoger en gevarieerder wordt, zal ook de fauna in je tuin erop vooruitgaan. De bijen zullen je ongetwijfeld dankbaar zijn, net zoals de egels en talloze vogels.

4. Hoger gras = minder CO2 + minder wateroverlast

Door je tuin wat minder te maaien, kan die niet alleen meer CO2 opnemen, maar krijg je ook minder te maken met wateroverlast als het even hevig regent. De opzuigcapaciteit van een kort gazon is namelijk beperkt, maar hoe langer het gras, hoe meer water het kan opzuigen.

5. Even netjes

Velen onder ons besluiten om wekelijks ons gazon te maaien omdat dat er toch «netter» uitziet, maar eigenlijk slaat dat argument nergens op. Wil je je tuin toch een beetje in toom houden, dan kan je er bijvoorbeeld ook voor kiezen om baantjes te maaien in het hoge gras: netjes, romantisch en praktisch.