Mei is ‘Water Challenge’-maand: 10 tips om water te besparen

Op 1 mei ging de Water Challenge opnieuw van start. Met dit initiatief wil de ngo Join For Water het thema water een maand lang onder de aandacht brengen. Dat doen ze met bespaartips, opdrachten en uitdagingen om waterbewuster te leven, zonder al te grote inspanningen. De ngo mikt op 10.000 deelnemers die allen samen zo’n 160 miljoen liter water kunnen besparen, goed voor 64 olympische zwembaden.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

We verbruiken niet enkel water aan de kraan, maar ook bijvoorbeeld via de kleding die we kopen en het voedsel dat we eten, en dat is iets waar de meeste mensen niet bij stilstaan. «Door kleine aanpassingen in onze levensstijl en consumptiegedrag, kunnen we al een gigantisch verschil maken. Daarom willen we mensen 30 dagen lang uitdagen om hun watervoetafdruk te verkleinen en bewuster met water om te gaan», zegt Dries Moorthamers van Join For Water. «Wie 30 dagen lang onze tips opvolgt, bespaart ongeveer 16.000 liter water.»

10 tips om te besparen

1 Vaker plantaardig of vegetarisch eten. Een vleesdieet eist per dag 3600 liter water, een vegetarisch 2300 liter water en een plantaardig 1700 liter water.

2 Minder voedsel weggooien. Per kilo weggegooide etensresten, gooi je ook 1280 liter water in de vuilnisbak.

3 Korter douchen (bespaart 10 liter per minuut), een spaarknop op het toilet installeren (bespaart 5 liter per wc-beurt), je aan de lavabo wassen in de plaats van onder de douche (bespaart 50 liter per wasbeurt).

4 Zet emmers buiten om regenwater op te vangen voor je planten. Geef je planten pas water als de zon (bijna) onder is. Zo verdampt minder water.

5 Stop de kraan terwijl je je tanden poetst en je je handen wast.

6 Maai je gras niet te kort, 6 cm hoogte is ideaal. Lange sprieten houden meer vocht vast en de bodem droogt minder snel uit.

7 Koop lokaal en seizoensgebonden. Wat hier en in het seizoen gekweekt wordt, heeft minder water nodig.

8 Ga door je kleerkast. Breng wat je niet meer draagt naar de kringwinkel. Een nieuwe jeans vergt 8.000 liter water. Een tweedehands jeans vergt 0 liter water.

9 Vervang je tas koffie (130 liter water) door een tas thee (30 liter water).

10 Check kranen op waterlekken. Noteer meterstand ’s avonds en ’s ochtends.

Schrijf je in voor de challenge via www.waterchallenge.be.