Maandag werd wereldwijd warmste daggemiddelde ooit opgetekend

Afgelopen maandag lag de wereldwijde gemiddelde dagtemperatuur voor het eerst op meer dan 17 graden. Dat blijkt uit de eerste metingen waarover de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), het Amerikaanse KMI, dinsdag bericht.

door
BElga
Leestijd 1 min.

De gemiddelde luchttemperatuur aan het aardoppervlak bedroeg op 3 juli 17,01 graden. Het vorige record, dat dateert van 24 juli vorig jaar, lag op 16,92 graden. De gegevens van de NOAA gaan terug tot 1979.

De luchttemperatuur schommelt doorheen het jaar tussen de 12 en 17 graden en bedroeg aan het begin van juli in de periode van 1979 tot 2000 gemiddeld 16,2 graden.

Zomer

Het record van maandag moet nog bevestigd worden door andere metingen, maar zou snel verbroken kunnen worden omdat het zomerseizoen op het noordelijk halfrond van start gegaan is. Over het algemeen blijft de gemiddelde wereldtemperatuur stijgen tot eind juli-begin augustus.

Begin juni al werden de warmste daggemiddelden voor die periode van het jaar geregistreerd door het Europese Copernicus. Die records overtroffen de vorige records met een «aanzienljike marge», klonk het toen.

El Niño

Verwacht wordt dat deze en andere waarnemingen een voorsmaakje vormen voor El Niño, een weerfenomeen dat wordt geassocieerd met oplopende temperaturen. Daarnaast speelt nog de door de mens veroorzaakte klimaatopwarming.

De afgelopen junimaand brak al verschillende records, in Azië maar ook in Europa. Zo was in ons land de voorbije maand de warmste en zonnigste maand sinds het begin van de metingen. De gemiddelde temperatuur in juni steeg voor het eerst boven de 20 graden.