Meer dan 60 river cleanups in 32 landen op World Cleanup Day

Op zaterdag 16 september vond World Cleanup Day plaats, waarbij miljoenen vrijwilligers in meer dan 191 landen samen afval opruimen. River Cleanup, de Belgische non-profit organisatie, die wereldwijd rivieren opruimt om plastic te stoppen voordat het onze oceanen bereikt, organiseerde 66 opruimacties wereldwijd, waarvan drie in eigen land. In België staken zo’n 427 vrijwilligers de handen uit de mouwen. Samen goed voor 1020 kilo opgeruimd afval.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

World Cleanup Day brengt miljoenen vrijwilligers, overheden en organisaties op de been om het wereldwijde zwerfvuilprobleem aan te pakken en samen voor een duurzame wereld te gaan. Ondertussen is deze burgeractie al aan de negende editie toe, die op zaterdag 16 september plaatsvond.

River Cleanup droeg ook dit jaar haar steentje bij aan deze wereldwijde beweging met 66 acties in maar liefst 32 landen en bijna 5000 deelnemers, van Duitsland tot Bolivia en Ghana. In België organiseerde de organisatie acties in drie steden: Antwerpen, Gent en Luik.

In Antwerpen werd een actie georganiseerd aan de Waagnatie. In Gent werd opgeruimd aan het Houtdok aan de oevers en vanop het water met een twintigtal bootjes. Bovendien kwam niemand minder dan Koen Wauters mee de handen uit de mouwen steken. In Luik werd er gecleaned langs de Maas en Ourthe in Parc de la Boverie.

Ook wie een lokale actie wou organiseren, werd van harte aangemoedigd. Zo staken burgers alvast de handen uit de mouwen in Dendermonde, Lokeren en Berchem met spontane burgeracties.

Gevolgen

Elk jaar belandt er meer dan 11 miljard kilogram plastic in onze zeeën en oceanenen deze hoeveelheid afvalneemt gestaag toe, met verregaande gevolgen voor mens en dier. Een groot deel van dat afval komt daar via rivieren.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be