Ook oktober breekt wereldwijd warmterecord: zo goed als zeker warmste jaar ooit

Na september was ook oktober een maand met wereldwijde recordtemperaturen. Dit jaar wordt zo goed als zeker het warmste jaar ooit gemeten, zo meldt het Europese observatorium Copernicus in een overzicht van de maand oktober.

door
Belga, Redactie Online
Leestijd 1 min.

De afgelopen maand was over heel de wereld de warmste oktobermaand ooit gemeten. De temperatuur lag gemiddeld 1,7 graden hoger dan in het pre-industriële tijdperk (1850-1900). Het observatorium registreerde in oktober de op een na grootste afwijking van de wereldwijde temperatuur, na september dit jaar. Voor Europa was de afgelopen maand de vierde warmste oktobermaand ooit.

De recordmaand volgt op vier maanden waarin telkens temperatuurrecords werden verbroken. «We kunnen zo goed als zeker stellen dat 2023 het warmste jaar ooit geregistreerd wordt. Dit jaar is momenteel 1,43 graden warmer dan het pre-industriële tijdperk», aldus Samantha Burgess van de klimaatdienst van Copernicus. «De nood aan ambitieuze klimaatactie met de klimaattop in het vooruitzicht is nooit groter geweest.»

De cijfers komen er op minder dan een maand voor de VN-klimaattop COP28 in Dubai, waar het lot van fossiele brandstoffen centraal zal staan in de debatten. Die brandstoffen zijn de grote schuldigen voor de opwarming van de aarde.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be