Vegan kerstmenu? Met deze gerechten verras je je gasten

Wil je vegan koken maar weet je niet goed hoe? Deze recepten zijn poepsimpel, en toch super lekker!

door
Redactie Online
Leestijd 3 min.

Vegan burger

Zo simpel was het nooit: vervang je burger door een plantaardig alternatief. Je kan je burger zelf maken of in je dichtstbijzijnde supermarkt neuzen tussen het aanbod aan veganistische burgers. Ga je toch graag aan de slag in de keuken, dan is dit een heerlijk gerecht.

Ingrediënten:

- 2 eetlepels olijfolie

- 2 sjalotten, fijngesneden

- 450 gr champignons, mix van shiitake + portobello, in blokjes gesneden en ontsteeld

- 2 eetlepels tamari

- 2 eetlepels balsamico azijn

- 1 eetlepel mirin (zoete rijstwijn), of ½ theelepel ahornsiroop

- 2 teentjes knoflook, fijngesneden

- ½ theelepel gerookt paprikapoeder

- 2 theelepels sriracha, meer indien gewenst

- handje gehakte walnoten

- eetlepel gemalen lijnzaad

- 400 gr gekookte zilvervliesrijst, vers gekookt zodat hij kleverig is

- 200 gr panko broodkruimels, verdeeld

- Veganistische worcestersaus, om de burger mee te bestrijken

- Anti-aanbakspray, voor het grillen

- Hamburgerbroodjes en wat je nog wenst op een hamburger

- Zeezout en versgemalen zwarte peper

Instructies:

- Verhit de olijfolie in een middelgrote pan op middelhoog vuur. Voeg de sjalot toe en sauteer tot hij zacht is (1 minuut). Voeg de champignons en een flinke snuf zout toe en bak ze 6 tot 9 minuten tot ze zacht en bruin zijn.

- Roer de tamari, azijn en mirin erdoor. Roer, zet het vuur laag en voeg de knoflook, gerookte paprika en sriracha toe. Haal de pan van het vuur en laat ze afkoelen.

- Meng de gebakken champignons, walnoten, lijnzaad, bruine rijst en panko. Kneed het een eerder glad beslag is. Het mengsel moet bij elkaar blijven als je erin knijpt, maar moet ook nog wat structuur hebben.

- Vorm er 8 schijfjes van, leg ze op een groot bord en zet ze 1 uur in de koelkast.

- Als je de schijfjes grilt, verwarm dan een grill voor op middelhoog vuur. Bestrijk de schijfjes met olijfolie en spray de grill met de spray. Leg de schijfjes op de grill en druk ze met een spatel lichtjes aan. Grill 7 minuten op de eerste kant, draai ze om en grill 6 tot 7 minuten op de tweede kant, of tot ze goed gegrild en doorbakken zijn.

- Je kan de schijfjes ook op het fornuis bakken. Verhit een pan op middelhoog vuur. Bestrijk de bodem van de koekenpan met olie en bak de pasteitjes 5 tot 6 minuten per kant, of tot ze goed gegrild en doorbakken zijn.

- Haal ze van het vuur, bestrijk ze met worcestersaus en serveer ze met de gewenste toppings.

Van ‘Love & Lemons’

Bananenbrood

Een afsluiter in het dessertengamma, en wat voor één. Onze redactie maakte een eigen variant en deelt het recept gratis en voor niets met jullie!

Ingrediënten:

- 50 gr havermout

- 350 gr bloem

- 150 gr suiker

- 1 zakje bakpoeder

- 1 zakje vanillesuiker

- 250 ml havermelk (of het plantaardig alternatief dat je lekker vindt)

- 125 ml rijstolie

- 3 rijpe bananen

- 75 gr pecannoten in stukjes

- 100 gr pure chocolade in stukjes

Bereiding:

- Meng in een grote kom de havermout, bloem, suiker, bakpoeder, vanillesuiker.

- Voeg er de havermelk, rijstolie en rijpe geprakte bananen aan toe. Roer.

- Voeg er de pecannoten en chocolade aan toe. Spatel alles door elkaar tot alles netjes gemengd is.

- Doe het beslag over in een met bakpapier beklede cakevorm. Bak op 175° in ongeveer 40-45 minuten gaar.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be