Zo scoor je een nieuwe kerstoutfit zonder geld uit te geven

De feestdagen komen eraan, wat vaak betekent: nieuwe kleren kopen! Veel mensen vullen hun kleerkast met gloednieuwe outfits om uit te pakken tijdens het kerstdiner. Eigenlijk is dit overbodig, want we hebben vaak nog zoveel kledij in onze kast liggen waar je heel makkelijk nieuw leven in kan blazen. Daarom staan de experts van Ecover, een milieuvriendelijk merk van was- en schoonmaakproducten, klaar om te helpen: hoe zorg je ervoor dat je je kleerkast op een duurzame manier klaarstoomt voor de feestmaand?

door
Redactie Online
Leestijd 3 min.

Met deze tips spaar je niet alleen onze planeet, maar maak je ook je portemonnee blij! Want geef toe, door al die kerstcadeaus en etentjes moet je al genoeg geld uitgeven.

Kijk naar wat je hebt!

Duik eerst eens in je eigen kast om te kijken wat je al hebt, voordat je op zoek gaat naar een volledig nieuwe outfit. Misschien ligt er nog wel een vergeten parel achteraan je kast of kan je eenvoudige stukken combineren met opvallende items, waardoor je moeiteloos een feestvibe creëert. Vind je het lastig om zelf nieuwe combinaties te maken? De app ‘The Acquired’ helpt je bij het samenstellen van outfits waar je zelf wellicht nog niet aan had gedacht!

Voeg wat glitter en glamour toe

Een beetje glitter en glamour maakt elke outfit feestelijk. Die little black dress tover je voor de feestdagen om met een kousenbroek met glitterdraad. Met een opvallende ketting of grote oorbellen maak je je look af. En wist je dat er speciale clips met edelsteentjes bestaan om op je hakken te klikken? Zo pimp je je simpele zwarte hakken tot chique, feestelijke schoenen.

Repareer je mooiste feestkleedje

Misschien heb je al een aantal keer een feestkleedje en/of -pak gedragen en zit er een gaatje in of is het een beetje versleten. Gooi het vooral niet weg! Waarschijnlijk heeft je feestoutfit maar een kleine herstelling nodig voor een tweede leven. Repareren is bovendien voordeliger dan iets nieuws kopen. Zorg daarna goed voor je kledij door het wat vaker te verluchten in plaats van meteen te wassen, en gebruik altijd een wasverzachter. Wasverzachter verzacht je kleding én verlengt de levensduur door de textielvezels extra te beschermen.

Lenen en ruilen

Wanneer je écht ten einde raad bent en niets meer hebt liggen, klop dan bij je vrienden en familie aan voor hulp. Vraag bijvoorbeeld een vriendin of je in haar kast mag neuzen. De kans is groot dat ze iets heeft dat jij perfect kan lenen. Op die manier heb je toch iets nieuws, maar dan op een duurzame manier! Of pak het wat groter aan, en organiseer een kledingruil met een groepje vriendinnen. Zo heeft iedereen meteen een nieuwe outfit voor de feestdagen.

Koop tweedehands

Soms heb je gewoon echt iets nieuws nodig, maar kies dan voor preloved kleding. De meeste kringwinkels hebben vaak wel een speciaal rek met kledij voor de feestdagen. Ben je op zoek naar een uniek stuk? Ga dan naar een vintagewinkel met designkledij. Grote kans dat je met een uniek stuk eindigt dat je nooit in een kledingketen had gevonden. Op online platforms zoals Vinted of Sellpy is er ook genoeg aanbod. Daar kan je ook filteren op maat, kleur en type kledingstuk. Handig als je al een outfit in gedachten hebt. Vergeet je tweedehands outfit niet te wassen vooraleer je aan de feesttafel verschijnt. Zo ruiken je ‘oude’ kleren als nieuw!

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be