Vlaanderen: 79 procent bevolking steunt Nationale Parken

Negenenzeventig procent van de Vlamingen staat positief tegenover een nationaal park. Dat blijkt uit een bevraging van iVox bij zeshonderd Vlamingen in opdracht van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir.

door
Belga
Leestijd 1 min.

Volgens het regeerakkoord van de Vlaamse regering krijgt onze regio vier nationale parken. Het moet gaan om natuurgebieden met een internationale uitstraling en een uitzonderlijke natuur. Dinsdag stond het decreet dat de wettelijke basis van de parken moet vormen, op de agenda van de bevoegde commissie in het Vlaams Parlement.

Protest

De voorbije maanden stak echter veel protest op tegen de plannen. Boeren vrezen dat die opnieuw zullen wegen op hun activiteiten, door restricties voor de stikstofuitstoot. Ook bij veel gemeentebesturen worden de plannen lauw onthaald.

Uit het onderzoek blijkt dat 79 procent van de Vlamingen positief staat tegenover een nationaal park. Zeven op de tien zou het fijn vinden dat binnen een straal van 20 kilometer van de woonplaats een Landschapspark of Nationaal Park zou worden ontwikkeld.

«Het beleid krijgt ruime steun omdat een overgrote meerderheid, ondanks tegencampagnes, inziet dat meer natuur ook meer gezondheid én economische vooruitgang betekent», concludeert Demir.