Vorig jaar werden 177 milieuactivisten vermoord

Volgens de ngo Global Witness zijn vorig jaar wereldwijd 177 milieuactivisten vermoord. Het gevaarlijkste land was Colombia, gevolgd door Brazilië en Mexico, zo maakte de groep bekend bij de presentatie van haar jaarverslag. Volgens het rapport werd 88% van alle moorden geregistreerd in Latijns-Amerika.

door
Belga
Leestijd 1 min.

Vooral activisten die campagne voeren tegen de agro-industrie, mijnbouw en houtkap leven gevaarlijk. De meeste moorden worden nooit opgelost, meldde de organisatie. «Degenen die verantwoordelijk zijn voor de dodelijke aanvallen op activisten komen er al veel te lang mee weg. De regeringen van de wereld moeten dringend een einde maken aan de zinloze moorden op degenen die onze planeet verdedigen door de ecosystemen te beschermen die een cruciale rol spelen bij het aanpakken van de klimaatcrisis», aldus woordvoerder van Global Witness, Shruti Suresh.

Vooral inheemse mensen

Tussen 2012 en 2022 werden volgens de groep 1.910 activisten vermoord - het equivalent van één moord elke twee dagen. Vooral inheemse mensen zijn herhaaldelijk het doelwit: zij maken meer dan een derde van de slachtoffers uit, hoewel ze slechts 5% van de wereldbevolking uitmaken.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be