Wereldwijde ontbossing zet onverminderd door, ondanks beloftes wereldleiders

Vorig jaar is wereldwijd ruim 6,6 miljoen hectare bos verloren gegaan, signaleert het Wereld Natuur Fonds (WWF). Dat is een toename van ruim 4 procent ten opzichte van een jaar eerder. Wereldleiders hadden nochtans vooropgesteld om tegen 2030 een einde te maken aan ontbossing, maar daar lijkt voorlopig weinig van terecht te komen.

Accepteer cookies om deze inhoud weer te geven.
door
Belga, Redactie online
Leestijd 2 min.

Het grootste deel van de ontbossing vindt plaats in tropische regenwouden, zoals het Amazonewoud in Zuid-Amerika. Het voorbije jaar ging ruim 4,1 miljoen hectare regenwoud verloren. «Ontbossing in de drie grootste tropische regenwouden (in Congo, Zuidoost-Azië en in het Amazonegebied) kan leiden tot een wereldwijde klimaatramp», schrijft het WWF. Er gaat in de tropische gebieden immers zoveel bos verloren, dat er meer CO2 vrijkomt dan kan worden opgevangen. Dat heeft te maken met de vaak illegale manier waarop in het regenwoud ruimte wordt gemaakt, bijvoorbeeld voor landbouw, door stukken bos af te branden. Volgens het WWF verdwijnt iedere twee seconde een voetbalveld aan bos.

‘Point of no return’

Vooral in Brazilië ging in 2022 veel bos verloren, zo blijkt uit satellietbeelden van het Braziliaanse ruimte-instituut INPE. Verschillende milieuorganisaties hebben gewaarschuwd dat de ontbossing van het Braziliaans Amazonegebied bijna een ‘point of no return’ heeft bereikt. Door de grootschalige boskap en verbranding, ontstaat er minder wolkvorming boven de rivieren van het woud. Hierdoor vermindert de luchtvochtigheid en valt er minder regen, zowel in de Amazone als op de rest van het Zuid-Amerikaanse continent.

Kunstmatige intelligentie

Het WWF heeft samen met onder meer Wageningen University and Research en Deloitte een systeem gemaakt dat met artificiële intelligentie kan voorspellen waar illegale ontbossing zou kunnen plaatsvinden. «Op die manier kunnen lokale overheden op tijd ingrijpen», vertelt de natuurorganisatie.

Het WWF heeft ook uitgezocht of het überhaupt nog haalbaar is om tegen 2030 ontbossing gestopt te hebben. «Als wereldleiders en bedrijven hun beloftes houden en actie ondernemen, kunnen ze de bossen nog redden», klinkt het.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be