Zo hou je een lenteschoonmaak met probiotica

Een proper huis is geweldig, maar poetsen zelf? Not so much. Dit seizoen staat echter de traditionele lenteschoonmaak gepland. Maar wat als je de klassieke schoonmaakproducten nu eens aan de kant schuift en je poetsmiddel voor jou laat schoonmaken? Je bent dan misschien geen Assepoester die gezegend is met een Goede Fee, toch kan poetsen voortaan vanzelf gaan dankzij... bacterieën. Maar is het niet de bedoeling dat je die doodt? Toch niet, gezonde probiotica breken immers tot zeven dagen na elke poetsbeurt actief vet, vuil en andere vieze geurtjes af.

Dossier
door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Traditionele schoonmaakmiddelen doden tot 99% van de bacteriën. Klinkt heel gezond, toch? Jammer genoeg is daar niets van waar. Overmatig gebruik verstoort namelijk onze natuurlijke balans met microben wat uiteindelijk leidt tot gezondheidsproblemen. Kuisproducten die leiden tot ademhalingsproblemen of je handen uitdrogen zijn hier slechts twee voorbeelden van. De Belgische start-up YOKUU brengt hier met hun natuurlijke producten met miljarden gezonde bacteriën verandering in.

Zet de boskaboutertjes aan het werk

«Waarom steriele oppervlakken creëren, wanneer goede bacteriën juist kunnen helpen bij de dagdagelijkse schoonmaak? In onze Belgische bossen zijn miljarden soorten bacteriën aanwezig die organisch afval op een natuurlijke manier uit de weg ruimen. Met YOKUU zetten we vijf verschillende bacteriestammen in die optreden als microscopische schoonmakers. Hierdoor worden niet alle microben in huis gedood, maar wordt er juist een gezonde microflora in huis ondersteund», vertelt oprichter en bio-ingenieur Joris Jansen.

De YOKUU kuisproducten bestaan uit bruistabletten (in parelvorm) of poeders die in navulbare sprayflacons worden gevuld met water. In het YOKUU assortiment vind je hervulbare alles-, badkamer- en glasreiniger sprays, alsook gezonde vloerreiniger, vaatwastabletten en probiotische wasstrips. Alle producten zijn 99% vegan, kind- en diervriendelijk en bevatten geen microplastics. Daarnaast zijn alle verpakkingen volledig natuurlijk en bestaan de herbruikbare flessen uit hoogwaardig plastic zodat ze lang meegaan.

Hoe werkt het?

De parel wordt met kraanwater opgelost in een herbruikbare fles. Spray vervolgens op het oppervlak en veeg het vuil weg. Daar stopt het echter niet. Bij elke schoonmaakbeurt blijven 15 miljard goede bacteriën uit het bos achter die langdurig je oppervlakken nareinigen zonder dat je zelf iets extra moet doen! Handig toch? Met één parel kan je tot wel 3 maanden probiotisch poetsen.

Daarnaast heeft YOKUU ook 'levende vaatwastabletten'. Ze bevatten probiotica die rechtstreeks afkomstig zijn uit het bos. In de natuur zuiveren deze bacteriën water, en ook in je vaatwas zijn ze super effectief in het elimineren van vuil en geuren. Geen oplosbare microplastics of wegwerpplastics meer, wel miljarden zuiverende bacteriën!

Ook je kleren worden voortaan onder handen genomen door bacterieën! Gooi een probiotische strip in de was - ongeacht het type kleding, de kleur of de wastemperatuur. De strips zitten boordevol goede bacteriën om je kleding een ultradiepe reiniging te geven. Bovendien werken ze ook perfect tegen geurende kleren en een muffe wasmachine.

De YOKUU-schoonmaakproducten zijn verkrijgbaar in verschillende winkelpunten , waaronder BioPlanet, en via de webshop www.yokuu.be.