650 euro voor een bezemkast? Dat betaal je in New York (video)

Een appartement in hartje New York vinden voor 650 euro per maand is niet onmogelijk, maar veel groter dan een stevige bezemkast zal het niet worden. Vraag dat maar aan de Amerikaanse Aliana Randazzo. Ze woont in een piepklein appartementje in The Big Apple, zonder wc of badkamer. In een video van youtuber Caleb Simpson geeft Aliana een (heel beknopte) rondleiding: «Het is een avontuur.»

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Voor dit stulpje, amper een zakdoek groot, betaalt Randazzo 650 euro per maand. Een prikje, wanneer je beseft dat de gemiddelde prijs voor een appartement in New York rond de 3.250 euro per maand schommelt. Met andere woorden: Randazzo spaart maandelijks 2.600 euro uit. Maar er is ook een keerzijde aan die medaille.

Aliana’s stulpje, dat ze bovendien deelt met een hond, is zo klein dat zowat alles er ingepropt is. Ze heeft een minuscule keuken, die toch is uitgerust met een fornuis, een waterkraan, een microgolfoven en enkele (volgepropte) kasten. Boven haar microgolfoven zit bijvoorbeeld al haar kuisgerief. Soms moet ze haar keuken wel delen met muizen, «maar dat is overal in New York», stelt YouTuber Caleb Simpson haar gerust. Zeker omdat ze geen koelkast heeft, laat staan plek om er een in huis te halen, moet ze alles vers kopen. Dat trekt soms ongedierte aan.

Handen wassen in de living

Pal naast de keuken vinden we de leefruimte, met een stijlvolle bakstenen muur als achtergrond. Een zetel die ook als (klein) bed kan dienen, geeft uitzicht op een flatscreen. Die hangt aan de andere kant van de keuken tegen de muur, amper drie meter verder. «Vanuit de zetel kan ik mijn handen wassen in de keuken», merkt Simpson hartelijk op.

Het bed en haar geïmproviseerde kleerkast bevinden zich boven de living, in een gleuf van amper een meter hoog. «Ik nodig hier geen jongens uit, het is gewoon onmogelijk», aldus een blozende Randazzo. Haar jassen hangen onder de trap, haar handtassen zijn met haakjes aan de muur bevestigd. «Het is een avontuur om hier te wonen», klinkt het.

Voor ze hier haar intrek nam, had Randazzo een luxueus appartement in New York, met veel meer plek. Maar terugkeren wil ze niet. «Mensen hebben veel minder nodig dan ze denken. Die les heb ik hier geleerd», besluit ze. Gelukkig kan Randazzo soms eens uitwaaien op het dak van haar appartementsblok, waar ze leest, schrijft, en een frisse neus ophaalt wanneer het allemaal te claustrofobisch wordt.