7 huishoudelijke klusjes waarbij je de meeste calorieën verbrandt

Huishoudelijke klusjes kunnen vervelend zijn, sporten kan vervelend zijn. Waarom niet die twee vervelende activiteiten combineren dan meteen? Dit zijn de klusjes waarbij je het meeste calorieën verbrandt. Helaas staat de afwas er niet tussen.

Accepteer cookies om deze inhoud weer te geven.
door
Metronieuws.nl
Leestijd 3 min.

Het leven is één grote workout. Denk bij alles gewoon: dit is goed voor mijn lichaam. Tijdens klusjes in huis beweeg je jouw lichaam vaak op een manier zoals je dat niet vaak doet. En het is inspannender dan het voelt. Win-win.

1. Schilderen

Schilderen is een en al rotatiebeweging. Je moet kracht zetten, bent boven je hoofd bezig, aan het hurken: alles in één. Er is een reden dat Mr. Miyagi zijn leerling Daniel LaRusso urenlang een hekwerk in laat schilderen in The Karate Kid. Ook als je geen vechtsporten beoefent, is schilderen – binnen of buiten – een geweldige workout. Tijdens het verven van de muren verbrand je tussen de 250 en 300 calorieën per uur. Alleen spijtig dat je niet ieder weekend een muur kunt verven.

2. Auto wassen

Een ander kenmerk binnen het programma van Mr. Miyagi was het wassen en waxen van een auto. Dit noodzakelijke klusje helpt bij het versterken van de stabiliserende spieren in je schouders. Daarnaast bevordert het klusje de rotatiebeweging. Het is een truc om je schouders te openen, die de neiging hebben om te blijven hangen na urenlang achter een computer te hebben gezeten. Tip: maak volledige cirkels tijdens het wassen. Op manier roteer je de schouders op de juiste manier. Tijdens het autowassen verbrand je 230 calorieën per uur. Een auto wassen hoeft niet, maar kan wel wekelijks.

3. Met de hogedrukspuit aan de slag

Ga eens de tuin rond met de hogedrukspuit. Het biedt veel van de voordelen van schilderen (rotatiebeweging, overhead heffen, hurken) terwijl je ook wordt gedwongen om een slang stabiel te houden met water dat er op hoge druk uitbarst. Drink gerust af en toe wat water uit de slang, het liefst een halve liter voor een maaltijd.

4. Stofzuigen

Stofzuigen, natuurlijk. En dan niet alleen op de plekken die voor het oog zichtbaar zijn. Nee, de sleutel tot een heftige workout is om alle meubels te verplaatsen, inclusief banken, bedden, bureaus en dressoirs. Vriend of vriendin blij, huis blij, jij blij. En uitgeput. Man, wát een workout. Normaal gesproken verbrand je 190 calorieën per uur tijdens het stofzuigen, maar dit kun je verhogen door wat oefeningen tussendoor te doen. Ja, als je toch bezig bent.

5. Garage opruimen

Nog een van die huishoudelijke klusjes die je altijd uitstelt. Alleen het woord al: opruimen. Je hoort het je moeder nog zeggen. Je bent toch geen 10 meer? Nee precies, je bent nu een volwassen persoon die eindelijk eens de garage of zolder gaat opruimen. Tijdens het opruimen verbrand je 320 per uur. Tip: veel rommel maken, zodat je vaak moet opruimen.

6. Tuinieren

Tuinieren is een seizoensgebonden taak die wordt onderschat als training voor het hele lichaam. Het raakt dezelfde spieren als alleen maar harken, maar je zwoegt zwaar. Weiger de hulp bij het inladen van de tassen vol potgrond in de auto om de training vroegtijdig te starten. Verdeel de zakken rond je tuin, ga dan aan het werk en spreid de aarde met je handen en een hark. Tijdens het tuinieren verbrand je 289 calorieën per uur.

7. Vloer moppen

Een van die huishoudelijke klusjes waar je vaak niet eens denkt. Maar ook dit is een goede bezigheid om calorieën te verbranden. Doordat je veel druk zet en constant in beweging bent, verbrand je 195 calorieën per uur. Vaak doen, een zegen voor je lichaam.