AHA! Zo houd je je seksspeeltjes helemaal schoon en veilig

Wie anno 2021 wil genieten in bed, heeft daar al lang niemand anders meer voor nodig. Dankzij het haast eindeloze gamma aan seksspeeltjes kan je in je eentje intenser genieten dan ooit tevoren. Of je er nu resoluut voor kiest om geen (vaste) bedpartner te hebben, wat tijd met jezelf wil spenderen of je het samen gebruikt voor wat extra pit tussen de lakens: alle redenen zijn goed om met een seksspeeltje aan de slag te gaan.

Accepteer cookies om deze inhoud weer te geven.
door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Een goede hygiëne is daarbij uiteraard wel van groot belang. Die speeltjes komen tenslotte in contact met je intiemste lichaamsdelen, dus je wil niet dat die in contact komen met ongewenste bacteriën. Seksspeeltjes vragen om een specifieke schoonmaakroutine - gooi ze dus niet meteen in een emmer met javelwater, maar lees liever nog even verder.

Materiaal is key

Eerst en vooral is het belangrijk om rekening te houden met het materiaal waarvan je speeltje is gemaakt. Je hebt kortweg twee soorten: hard en poreus. Harde speeltjes zonder batterijen of motor kan je zonder zorgen onderdompelen in een badje met lauwwarm water en zeep. Voor harde speeltjes mét batterijen lees je best even de handleiding (sowieso een goed idee): mag je ze onderdompelen? Of neem je ze best af met een vochtige doek en wat milde zeep? Wat poreuze materialen betreft, liggen de zaken gevoeliger. Onderdompelen in water is in dat geval nooit een goed idee, dus houd alvast een vochtige doek in de aanslag. Maar net omdat ze poreus zijn, kunnen bacteriën ook makkelijker doordringen en blijven hangen. Overweeg daarom om ze enkel in combinatie met een condoom te gebruiken zodat ze helemaal hygiënisch blijven.

P.S. Vergeet ook zeker niet om je seksspeeltje voor het eerste gebruik te reinigen.

Zachte zeep

Zoals we eerder al zeiden, is het geen goed idee om je seksspeeltje schoon te maken met agressieve middelen. Javelwater, alcohol, schoonmaakmiddel... horen nooit thuis in de schoonmaakroutine van je speeltje. Kies in plaats daarvan voor een milde zeep, liefst geurloos én pH-neutraal.

De juiste opberging

Je seksspeeltje na het schoonmaken zomaar in je nachtkastje kieperen, is geen goed idee. Zorg er sowieso al voor dat het helemaal droog is vooraleer je aan opbergen denkt. Verder is het aan te raden om je speeltje in een proper, katoenen zakje te bewaren én op een schone plaats - dus niet onder je stoffige bed. Je kan er trouwens ook voor kiezen om je speeltje niet weg te stoppen, maar het in plaats daarvan tentoon te stellen op je nachtkastje, bijvoorbeeld in een doorzichtig doosje. Dat bewijst alleen maar dat je je nergens voor hoeft te schamen.