Bang voor spinnen? Met deze app kom je er zo vanaf

Arachnofobie of angst voor spinnen is een veelvoorkomend probleem. Wil je je hartslag onder controle kunnen houden wanneer je zo’n harig exemplaar vanonder de zetel ziet kruipen? Een doeltreffend bewezen app kan je helpen om van je spinnenfobie af te komen.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Hoewel veel mensen er last van hebben, kent arachnofobie wel een remedie. Door middel van gedragstherapie waarbij je aan de angstprikkel (in dit geval: de spin) wordt blootgesteld, kan je van je angst voor de achtpotigen afkomen. Maar daarvoor moet je het dus wel aandurven om stap voor stap in levensecht contact te komen met spinnen van verschillende grootte. Voor wie dat idee nog te beangstigend vindt, is er nu een alternatieve oplossing. Met behulp van augmented reality kom je bij de app Phobys niet in aanraking met een echte spin, maar wel met een virtuele. De app tovert via je smartphonecamera een spin naast en uiteindelijk op je hand. Het ziet er griezelig echt uit, maar in werkelijkheid blijft je hand vrij van harige beesten.

Levels

Met de app ga je spelenderwijs door verschillende levels, waarbij de afstand tussen jezelf en de spin steeds kleiner wordt. Uiteindelijk kan je het beest dus zelfs over je arm laten lopen. Aan het einde van elk level moet je aangeven hoe angstig je nog bent. Op basis daarvan ben je klaar voor de volgende stap, of moet je nog wat meer oefenen. Wie oefeningen voltooit, wordt daar ook virtueel voor beloond.

De Duitse wetenschappers van de Universiteit van Basel, die de app ontwikkelden, onderzochten ook of de alternatieve behandeling echt werkte. Uit een studie met 66 proefpersonen met arachnofobie bleek dat zij die de app gebruikten aanzienlijk minder angstig bleken te zijn voor spinnen dan zij die de app niet gebruikten. De ontwikkelaars waarschuwen wel dat mensen met zeer ernstige spinnenangst de app beter niet alleen gebruiken, maar wel onder het toeziend oog van een zorgverlener.

De app ‘Phobys’ is beschikbaar via de Google Play Store en de App Store.