Black Friday vs. corona: wie wint?

In 2020 zat België op Black Friday in een lockdown en waren alle winkels dicht. Dit jaar kan de grootste winkeldag van het jaar zo goed als normaal verlopen en kunnen de klanten heel veel goede zaakjes doen, zowel in de winkel als online. Maar COVID is nog lang niet verdwenen …

door
Thomas Wallemacq
Leestijd 3 min.

Ren je op de laatste vrijdag van november gewoonlijk langs alle winkels om de interessantste deals mee te pikken? Dan liet Black Friday je in 2020 ongetwijfeld op je honger zitten. Door toedoen van de pandemie kon dé winkeldag par excellence namelijk uitsluitend online plaatsvinden. Maar er is goed nieuws: dit jaar liggen de kaarten helemaal anders. De shops zullen open zijn en Black Friday 2021 kan min of meer terug naar hoe het vroeger was, in de winkelstraten maar ook online.

Vergeet Cyber Monday niet

Zoals de naam al aangeeft, vindt Black Friday traditioneel plaats op een vrijdag, de eerste die volgt op Thanksgiving in de Verenigde Staten. In de loop der jaren zien we echter dat die koopjesperiode alleen maar langer wordt. Nu gaat het al om een hele Black Week, de week waar de vrijdag in kwestie deel van uitmaakt, en die loopt af op Cyber Monday, gewijd aan online aanbiedingen. In sommige winkels beginnen de promoties alsmaar vroeger. Zo pakt Amazon nu al sinds begin november uit met voortijdige Black Friday-deals en talloze producten aan een lagere prijs.

De meeste handelaars rekken de boel dus meer dan de bedoeling is, en daarbij tekenen zich twee trends af: ofwel identieke promoties over een langere periode, ofwel de ene eenmalige aanbieding na de andere in de loop van de week (of de novembermaand), aan een lagere prijs maar met een beperkte duur.

Aanbiedingen aangepast aan de pandemie

De grootste blikvangers tijdens Black Friday en Cyber Monday zijn nog altijd de high-techproducten. Maar er zijn ook nog andere categorieën waar je dit jaar interessante kortingen zult aantreffen. Net als in 2020 mogen we meer promoties verwachten op artikelen die tijdens deze periode van afzondering in de smaak vallen: hulpmiddelen voor telewerken, kleding voor ontspanning en cocooning, binnenhuisdecoratie, fietsen, fitnesstoestellen, doe-het-zelfgereedschap en natuurlijk het accessoire dat sinds het begin van de COVID-epidemie onmisbaar is geworden: mondmaskers.

Gezondheidsmaatregelen respecteren

In tegenstelling tot vorig jaar zal je dus alle winkels fysiek kunnen bezoeken om je Black Friday-shopping te doen. Toch moet je rekening houden met bepaalde gezondheidsregels om in alle veiligheid te winkelen. Om te beginnen beperken bepaalde kleinere winkels het aantal klanten dat tegelijk binnen mag. Hoeveel dat er precies zijn staat meestal aangegeven in het raam bij de ingang. Denk er dus aan om dat even te checken en eventueel even te wachten voor je de deur openduwt. Je zal ook de afstandsregels in acht moeten nemen en weerstaan aan de verleiding om je halsoverkop op de interessantste koopjes te storten. Die regel geldt trouwens ook als je gevaccineerd bent. Concreet betekent het dat je gebruikmaakt van de ontsmettingsgel die je aan de ingang vindt, anderhalve meter afstand houdt met de andere klanten en vooral te allen tijde je mondmasker correct draagt. Over neus én mond dus.

Productschaarste

Een ander gevolg van de pandemie is het feit dat bepaalde producten dit jaar schaars of zelfs helemaal niet in voorraad zijn. Dat is het geval voor bepaald speelgoed, decoratieve artikelen en huishoudelijke apparaten. Als je online shopt en van Black Friday wil profiteren om je eindejaarsgeschenken te kopen, zul je goed moeten opletten en soms geduld moeten oefenen. De meeste bedrijven hebben weliswaar hun voorzorgen genomen (onder meer door bijkomende tijdelijke arbeidskrachten in dienst te nemen), maar het is toch mogelijk dat de levertijden langer zullen zijn dan gewoonlijk. Een goede raad voor shoppen op Black Friday of voor de eindejaarsfeesten in 2021: hoe vroeger, hoe beter!