BLACK FRIDAY. Zes tips om deals te scoren

Black Friday is er! Maar wat doe je als je compleet verloren loopt tussen al die promoties en deals? Dit zijn alvast enkele tips om slimmer te shoppen.

Accepteer cookies om deze inhoud weer te geven.
door
Marie Bruyaux
Leestijd 2 min.

Kijk de hele week rond

Black Friday valt dit jaar op 26 november maar je kan ook de dagen ervoor en erna interessante zaakjes doen. Heb je nog geen cadeaus gevonden voor de eindejaarsfeesten? Geen paniek. Op 27 en 28 november kan je online op zoek gaan tijdens het Cyber Weekend, en op maandag 29 november is er nog Cyber Monday.

Leg je budget vast

Denk eerst goed na wat je precies nodig hebt. Het zal dan veel makkelijker zijn om een budget vast te leggen. Hou er rekening mee dat de verleiding groot zal zijn met al die promoties. De kans is groot dat je teleurgesteld zal zijn als je dingen koopt waar je eigenlijk geen nood aan hebt. Bepaal op voorhand hoeveel je wil uitgeven. Dan zal je vlotter op de rem kunnen staan als je toch koopwoede voelt opkomen. Maak een korte wishlist. Een goedkope prijs is geen goede reden om een product te kopen. Kies liever voor kwaliteit en duurzaamheid.

Mik op de goede producten

De producten die op Black Friday het meest in prijs dalen, behoren over het algemeen tot de categorie high-tech. Maar ook bij de huishoudtoestellen en woningdecoratie vind je interessante (en vaak meer) promoties. Amazon en de grote winkelketens kunnen zich de grootste kortingen permitteren, maar aarzel niet om naar een lokale, kleinere winkel te stappen. Dat is een mooi en waardevol gebaar voor de onafhankelijke handelaars, die tegenwoordig zwaar onder druk staan.

Vergelijk de prijzen

Tenzij je absoluut je inkopen bij een specifieke winkel wil doen, kan je best even rondkijken en de prijzen zonder promotie raadplegen als een product je interesseert. Ga de oorspronkelijke prijs na via Google. Het is ook mogelijk om een beroep te doen op een prijsvergelijkende site. Op die manier weet je zeker dat je de interessantste prijs te pakken krijgt en bijkomende centen uitspaart. Je wint er bovendien tijd mee.

Let op de etiketten

Soms kleven winkels een tweede etiket bovenop het eerste. Aarzel niet om dat tweede etiket weg te nemen en te kijken welke prijs zich daaronder verschuilt. Veel consumenten hebben op die manier al valse promoties aan het licht gebracht. De prijs op het tweede etiket is immers soms hoger dan op het eerste. In dat geval kan je eisen dat de verkoper de korting berekent op het lagere tarief. Laat je niet om de tuin leiden!

Abonneer je op newsletters

Schrijf je in voor de nieuwsbrieven van de winkels die je interesseren. Zo blijf je goed op de hoogte en zal je heel Black Friday de beste aanbiedingen ontvangen. Veel e-tailers (online winkels) bieden namelijk promocodes aan via hun newsletters. Achteraf kan je je altijd weer laten uitschrijven als je dat wil.