Blue Monday: vijf tips tegen een depri dag

16 januari 2023 is de derde maandag van januari, en volgens een Britse psycholoog is dat exact de meest deprimerende dag van het jaar. 'Blue Monday' maakt vele slachtoffers. Gelukkig hebben wij vijf tips om de dag waarop alles fout lijkt te lopen zonder mentale kleerscheuren te overleven.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

1. 'Blue Monday' hoeft niet zo 'blue' te zijn

De beste tip die we je kunnen geven, is waarschijnlijk dat 'Blue Monday' geen enkele wetenschappelijke basis heeft. Een PR-bedrijf kwam met het fenomeen op de proppen voor een vakantiebureau dat op slinkse wijze mensen wilde overtuigen om een reis te boeken. Je voelt je depressief? Boek een reis! Het vakantiebureau zocht vervolgens wetenschappers die - in ruil voor een rijkelijke beloning - hun naam aan het fenomeen wilden verbinden, en een Britse psycholoog, Cliff Arnall, hapte toe. Hij zette zijn naam achter de ‘formule’ met parameters om de meest deprimerende dag van het jaar te bepalen.

Hoewel het concept 'Blue Monday' dan wel wetenschappelijk niet klopt, de parameters van de formule van Arnall houden afzonderlijk wél steek: de dagen zijn donker, het is het begin van een nieuwe werkweek, je goede voornemens zijn waarschijnlijk al mislukt... Komen die dingen allemaal samen, dan kan vandaag (of gisteren, of morgen) toch een behoorlijk zure dag worden. Volgende tips zijn dus desalniettemin handig.

2. Bewegen

Dat beweging goed is voor je mentale gezondheid, staat buiten kijf. Bij lichaamsbeweging komen er namelijk endorfines vrij die je gemoed een stevige boost geven. Beter dan één te worden met je sofa terwijl je jezelf laat afleiden door die spannende Netflix-serie, ga je dus een eindje lopen.

3. Zoek het licht op

En als je dan gaat lopen, doe je dat beter in het park dan in de sportschool. Dat de dagen korter zijn en dat een tekort aan licht in de winter nefast is voor je mentale welzijn, is immers ook een feit. Ga dus op tijd naar buiten en doe je gordijnen open. Ook de aankoop van een speciale lamp die zonlicht nabootst, kan een oplossing zijn.

4. Krop je zorgen niet op

De feestdagen zijn vaak een aanslag op je portemonnee. Als je vandaag op 'Blue Monday' je salaris nog niet hebt gekregen, kan je financiële stressniveau weleens hoog oplopen. Ook als je gefrustreerd bent dat je weer niet bent kunnen stoppen met roken, kan je 's wakker liggen. Psychologen zijn het erover eens dat je best zoveel mogelijk over je bekommernissen praat met mensen die je vertrouwt. Denk daarbij niet dat je ze lastig valt met je gezeur. Je vrienden zijn er ook om je te steunen in moeilijkere tijden.

5. Rust

Het lijkt contradictorisch aan wat we hierboven schreven, maar zorg tijdens de vaak stressvolle winterdagen ook dat je jezelf voldoende rust gunt. De sleutel is om de balans te vinden tussen dingen die je energie geven en wanneer ze je te veel energie kosten. Luister naar je eigen lichaam en zorg voor een lowinput-dag wanneer het nodig is.