CRY BABY. Ja hoor, mannen zijn net zo emotioneel als vrouwen

Maar al te vaak krijg je als vrouw te horen dat je «toch niet zo emotioneel moet zijn». En dat in erg verschillende situaties. Of je nu droevig bent omdat het net gedaan is met je lief, stress ervaart door het werk of enthousiast wordt door weet-ik-veel-wat: het is nooit goed. Mannen daarentegen worden haast gezien als emotieloze machines die nooit een traantje wegpinken en nooit de controle verliezen. Nochtans zijn mannen net zo emotioneel als vrouwen als we een nieuwe studie mogen geloven.

Accepteer cookies om deze inhoud weer te geven.
door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in het vakblad Nature door wetenschappers van de universiteit van Michigan. Hoofdonderzoeker Adriene Beltz en haar collega’s volgden 75 dagen lang 142 mannen en vrouwen om hun emoties te analyseren. En dat leidde tot een interessante conclusie.

Hormooncyclus

Eerst en vooral werden de vrouwen onderverdeeld in vier groepen: eentje die een natuurlijke hormooncyclus volgde, drie andere die een vorm van anticonceptie gebruikten. Dit deden de onderzoekers omdat vrouwelijke emoties vaak in verband worden gebracht met hormonen, maar Beltz ontkent dit: «We hebben geen relevante verschillen gevonden tussen de groepen vrouwen, wat duidelijk maakt dat emotionele hoogte- en dieptepunten te wijten zijn aan allerlei verschillende invloeden, en niet alleen aan hormonen.»

Passie of irrationaliteit?

En ook tussen de mannen en vrouwen waren de verschillen miniem. Sterker nog, mannelijke emoties fluctueren niet minder dan de vrouwelijke. Uiteraard kan de reden daarvoor wel verschillen. «Onze studie levert psychologische data om aan te tonen dat de rechtvaardigingen voor het uitsluiten van vrouwen (omdat fluctuerende geslachtshormonen, en dus emoties, experimenten in de war zouden sturen) al die tijd misleidend waren», aldus Beltz. Verder duidt ze nog op de verschillende interpretaties van emoties bij mannen en vrouwen. Mannen worden vaker gezien als ‘gepassioneerd’, terwijl vrouwen worden afgedaan als ‘irrationeel’. Een onderscheid dat dus duidelijk nergens op steunt en dringend de wereld uitgeholpen moet worden.