Daarom zijn we blijer als de zon schijnt

Na een grauwe maand schijnt het zonnetje eindelijk weer. Dat de zon een goede bron is van vitamine D weten we al langer. Maar de zonnestralen en warmte maken ons ook...

door
Redactie Online
Leestijd 1 min.

... gelukkig

Het mooie weer maakt ons gelijk positiever en dat is geen toeval. De zon stimuleert namelijk de productie van endorfine, dopamine en serotonine. Deze gelukshormonen hebben een effect op onze stemming. Een gebrek aan deze stofjes kan dan ook zorgen voor een zogenaamde ‘winterdip’. We laden ons dus letterlijk op aan het zonlicht.

... verliefd

Wanneer de zon schijnt worden we sneller verliefd. Zonlicht zorgt voor meer testosteron, het belangrijkste hormoon voor ons seksleven. Hierdoor gaan mensen sneller seksuele relaties aan en ontstaan er al eens vlinders in de buik.

... uitgerust

Zonneschijn verbetert ons slaapritme en de kwaliteit van onze slaap. Hoe vroeger we in de ochtend zonlicht opdoen, hoe makkelijker we ’s avonds wegdoezelen. Ook worden we meer uitgerust wakker. Dat komt omdat de productie van melatonine, het slaap-hormoon, afneemt op een stralende ochtend.

... ontspannen

De zon werkt onstpannend voor zowel de spieren als de hersenen. Wanneer de zonnestralen onze huid doordringen krijgen we een relaxed gevoel. Ze hebben dus hetzelfde effect als de infraroodstralen in een sauna, maar dan veel goedkoper!