In deze Brusselse gemeente kan je binnenkort verkoeling zoeken in een zwemvijver

De gemeente Anderlecht krijgt in 2024 de eerste openbare zwemvijver in het Brussels gewest. De Middenvijver van het Neerpedepark in Anderlecht wordt tegen 2024 een openluchtzwemvijver. Dat meldt Brussels minister van Leefmilieu Alain Maron. De werken worden uitgevoerd in samenwerking met bouwheer Beliris.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

In 2019 organiseerde vereniging Pool is Cool een eerste experiment rond openluchtzwemmen in de grote vijver van Pede. Twee jaar later zijn de resultaten van de haalbaarheidsstudie van Leefmilieu Brussel naar aanleiding van dat experiment bekend. De studie stelt dat de Middenvijver tot natuurlijke zwemvijver omgevormd kan worden. In 2023 moeten dan de werkzaamheden starten, zodat er in 2024 gezwommen kan worden. De werken worden gefinancierd en gecoördineerd door bouwheer Beliris.

Het Neerpedepark heeft verschillende vijvers. De kleinste heeft vanwege zijn fauna en flora een te hoge biodiversiteit om in te zwemmen. De grootste vijver, de Middenvijver, is opener en zonniger en maakt een groter zwemgebied mogelijk. Maar er wordt enkel in het zuidelijk deel gezwommen. Het centrale deel wordt gebruikt om water op een natuurlijke manier te zuiveren.

Dieper

Om er echt in te kunnen zwemmen wordt de vijver dieper gemaakt, tot wel 3 meter diep in sommige zones. De zwemoppervlakte bedraagt in totaal 5.000 vierkante meter, even veel als vier voetbalvelden, en de maximumlengte van de zwemzone bedraagt 130 meter, wat sportzwemmen mogelijk maakt. De minder diepe zones zijn aangepast aan kinderen. In de haalbaarheidsstudie is berekend dat er maximaal 225 zwemmers tegelijk het water in kunnen.

«De inrichting van deze eerste zwemvijver en de herwaardering van dit ‘Land van Neerpede’ als uitzonderlijk natuurlijk erfgoed zullen enerzijds bijdragen tot het welzijn en de gezondheid van de Brusselaars en anderzijds tot de ecologische weerbaarheid van ons gewest tegen de gevolgen van de klimaatverandering», vertelt minister Maron.

Milieuvriendelijke en biodiversiteitsvriendelijk

De komst van de zwemvijver betekent dat het volledige gebied rondom wordt heringericht. De waterloop en de reeks vijvers worden gesaneerd en gerenaturaliseerd, de rijkste gebieden worden beschermd en het landschapsbeheer van het hele park van Neerpede gebeurt op een milieuvriendelijke en biodiversiteitsvriendelijke manier. De zwemvijver zal voor het publiek toegankelijk zijn tijdens de zomermaanden, van mei tot september. Tijdens de wintermaanden zal de vijver voor zwemclubs toegankelijk zijn.

«Groene, publieke en open ruimtes in het gewest winnen aan belang. Ontspanning, spel en sport: de Brusselaar heeft er nood aan. Deze zwemvijver zal hierin een belangrijke rol spelen. Beliris maakt ons gewest zo nog aangenamer voor Brusselaars en zijn bezoekers», zegt Beliris-minister Karine Lalieux.

In Brussel klinkt de lokroep naar een openluchtzwembad al jaren luid. Normaal gezien zou het vastgoedproject Neo op de Heizel voorzien in een grote zwemvijver, maar dat werd na verloop van tijd een waterspiegel. Een grote teleurstelling, omdat in de tussentijd Océade tegen de grond ging. Met de komst van de openbare zwemvijver in Anderlecht, lijkt er een alternatief in de maak.