Deze cadeautjes moet je dit jaar alvast niet onder de kerstboom verwachten

Zowat anderhalf jaar na het begin van de coronacrisis is het einde nog steeds niet in zicht. En daarvan ondervinden we niet alleen de rechtstreekse gevolgen, zoals de hernieuwde mondmaskerplicht en de coronapas, maar ook de onrechtstreekse. En die hebben meer invloed op je leven dan je misschien wel zou denken.

Accepteer cookies om deze inhoud weer te geven.
door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Eén van die onrechtstreekse gevolgen zijn de tekorten in veel sectoren. Je hebt vast wel al gehoord van het chiptekort, waardoor concreet minder auto’s worden geproduceerd, maar er is meer. Ook veel andere industrieën krijgen af te rekenen met tekorten en dat zou er weleens voor zorgen dat sommige cadeautjes dit jaar niet onder de kerstboom zullen liggen. De Franse krant Le Figaro duidt alvast op vier categorieën waar je je hoop niet op moet vestigen deze eindejaarsperiode.

Fiets

Tijdens de lockdown was er een enorme stormloop op fietsen. Heel de wereld wilde zich plots al trappend verplaatsen, niet alleen om anderen te vermijden, maar ook om een beetje lichaamsbeweging te krijgen in tijden waarin dat niet vanzelfsprekend was. Wil je vandaag de dag de hand leggen op een fiets, een klassieke of een elektrische, dan is de kans groot dat je daar tot 2023 moet op wachten... Nét te laat voor de feestdagen dus...

Speelgoed

Hoewel de meeste kinderen tijdens de feestdagen normaal extra in de watten worden gelegd met speelgoed allerhande, maar dat kan dit jaar anders uitdraaien. Naar schatting 20% van het populaire speelgoed is niet meer voorradig. Fabrikanten geven geen precieze leveringsdatum, maar de kans is groot dat het speelgoed lang na de kerstman aankomt in het land. De oplossing? Kijk eens naar lokaal geproduceerd leuks, de kans is groot dat je dat wel nog kan bemachtigen.

Smartphones, tablets en game consoles

Het overgrote merendeel van de smartphones en tablets wordt in Azië geproduceerd, een werelddeel dat extra hard wordt geraakt door de pandemie. «Elke ochtend krijg ik een lijst van ontbrekende modellen en verlate leveringstermijnen in handen», aldus de woordvoerder van een grote Aziatische producent aan Le Figaro. Ook Apple liet eerder al weten te kampen te hebben met bevoorradingsproblemen. Hetzelfde geldt voor game consoles - hoewel de Xbox Series X één jaar geleden uitkwam, verwacht het bedrijf nog een tekort tot 2022 op z’n vroegst.

Sneakers

En dan hebben we het specifiek over de modellen die in Azië worden geproduceerd. Merken als Nike, Puma en Adidas werken voornamelijk vanuit Vietnam, waar de meeste fabrieken momenteel nog gesloten zijn. Ook hier geldt: kijk eens naar merken die hun schoenen binnen Europa produceren, beter voor het milieu én je hebt je schoenen waarschijnlijk nog tijdig in huis.