Die grappige weetjes over je kerstshopping gedrag

Kerstmis komt nu wel heel dichtbij, dus als je je cadeautjes nog niet hebt gekocht - of überhaupt nog niet weet wat je wil kopen - wordt het stilaan tijd om te panikeren. Met nog slechts een week te gaan is de kans groot dat je één van de komende dagen als een kip zonder kop door de stad zal rennen en urenlang zal moeten aanschuiven om alsnog een leuk cadeautje te kopen.

door
Redactie Online - Klarna
Leestijd 2 min.

Maar wat weten we eigenlijk over ons kerstshopping gedrag, behalve dan het feit dat velen onder ons het kerstshoppen te lang uitstellen? Online betalingsbedrijf Klarna zette drie leuke weetjes op een rijtje.

Helft van de Belgen met huisdier koopt een cadeautje voor viervoeter

De eindejaarsperiode is hét moment om cadeautjes uit te delen: aan je familie, je vrienden of je partner. Maar wie wordt er nog meer in de watten gelegd? Huisdieren natuurlijk! De helft van de Belgische huisdiereigenaars (51%) wil zijn favoriete beestjes laten meegenieten van de feestvreugde en geeft ze een cadeautje. En of we gek zijn op onze huisdieren! België staat wereldwijd op de zesde plaats van de landen met de meeste mensen met een huisdier (met respectievelijk Italië, de VS en Frankrijk in de top drie). Wat we het liefste kopen voor onze furry friends? Speeltjes (70%), eten (48%), en decoratieve items als eetkommen of slaapmanden (19%).

Een op de vijf Belgen maakt zijn kerstgeschenk zelf

Het perfecte cadeau zoeken kan behoorlijk stresserend zijn. Bovendien heeft een zelfgemaakt geschenk net dat tikkeltje extra. Geen wonder dus dat een op de vijf Belgen van plan is dit jaar zelf iets te maken voor zijn teergeliefden. Gen Z wordt ook wel de DIY-generatie genoemd. De drang van de Gen Z’ers om dingen te creëren en hun leven zelf vorm te geven, komt ook tot uiting als het pakjestijd is. Bijna een op de drie (29%) Gen Z’ers maakt zijn geschenken zelf, gevolgd door de millennials (27%). Wat maken ze dan precies? De liefde gaat door de maag, dus zelfgebakken of -gekookte verrassingen zijn de meest voorkomende doe-het-zelf-eindejaarscadeaus in België (45%) en de hele wereld.

België zijn zot van ‘foute kersttruien’

Terwijl de meesten van ons hun huis opvrolijken met lichtjes of hun kerstboom versieren, halen anderen hun foute kersttrui uit de kast. België schittert op de vijfde plaats in de lijst van landen uit de hele wereld die gek zijn op foute kersttruien (43%). De Duitsers houden er het minste van: 71% van hen mag er niet aan denken! Belgische Gen Z’ers staan het meest te springen om zichzelf uit te dossen met een foute kersttrui (63%), op de voet gevolgd door de millennials (57%).