Dit driegangenmenu ruïneert je darmen

Je had er een gezellig etentje opzitten bij je vrienden, maar de dag erna zit je enkel op de pot. Niet omdat de gastheer of –vrouw een erbarmelijke chef is, maar omdat die erin sloeg om een diner samen te stellen op basis van ingrediënten die samen een roofbouw op je darmflora plegen. Om drama’s te voorkomen stelden we een te allen tijde te vermijden darmgevoelig driegangenmenu uit de hel samen. Of de menukaart voor een diner met je aartsvijand. Jij kiest.

door
Online redactie
Leestijd 3 min.

1. Een flatulent voorgerecht

Wil je een valse start maken op je familiediner, kies dan voor uiensoep. Uien zijn notoir voor hun flatulentie bevorderende krachten aangezien ze fructaan en allerlei andere oplosbare vezels en prikkelende stoffen bevatten. Die kunnen voor een opgeblazen gevoel zorgen, maar ook winderigheid en diarree. Vooral als je ze rauw eet, kunnen ze ware catastrofes veroorzaken. Ook knoflook, sjalot, prei en bieslook behoren tot dezelfde familie van riskante loken en zijn allen te vermijden als je op veilig wil spelen. Een kaaskroket of loempia dan maar? Weer mis! Gefrituurde gerechten zorgen regelmatig voor een one-way-ticket naar de pot. Gefrituurd voedsel bevat erg veel vet en kan voor diarree of constipatie zorgen. Laat de friteuse dus maar in de kast staan.

2. Een explosief hoofdgerecht

Met je hoofdgerecht wil je indruk maken, maar een abnormaal drukkend gevoel op de dikke darm is ook weer overdreven. Het is begrijpelijk dat je jouw vrienden wil imponeren met exotische keukens, maar wees voorzichtig. Een pikante curry met kikkererwten en broccoli kan er bijvoorbeeld even snel in- als uitgaan. Dit gerecht kent namelijk een drieledig probleem.

Allereerst is pikant eten veelal te vermijden als je gevoelige darmen hebt. Pikante kruiden zorgen niet rechtstreeks voor te zachte stoelgang, maar kunnen wel problemen die er al zijn bij jouw gasten, zoals prikkelbare darmsyndroom of reflux, triggeren. Vervolgens hebben peulvruchten, zoals kikkererwten, bonen en linzen, een slechte reputatie als het op winderigheid aankomt. Hoewel ze veel vezels en proteïnes bevatten, zijn ze ook rijk aan oligosacharide, een suiker die erg moeilijk te verteren is. Gevolg: protjes en krampen. Tot slot is een laatste stille dooddoener broccoli. Broccoli, en andere kolen zoals bloemkool, hebben ook van die zwaar te verteren suikers. Hun overdosis aan vezels kan het gerecht erg gezond maken, maar ook moeilijk te verteren als je er te veel van eet. Conclusie: wees voorzichtig met wat je in jouw curry gooit.

3. Een spetterend dessert

Heb je een publiek dat gevoelige darmen heeft, dan is het dessert moeilijk terrein. Helaas voor de Fransen, maar een kaasplank is een grote non. Zeker als je al een stevig gerecht naar binnen gespeeld hebt, is het beter om vette kazen niet te serveren net omdat dat vetgehalte ofwel constipatie ofwel diarree kan verergeren. Ook een lekkere dame blanche schrap je het best van de kaart. De combinatie van vet en zuivel in ijs kunnen voor krampen en indigestie zorgen. Ook desserts met heel erg veel suikers kunnen dodelijk zijn, waardoor slechte bacteriën lelijk gaan huishouden. Kies dus voor een dessert met weinig vet en suikers als je de darmen wil soigneren.