Dit driegangenmenu van Jamie Oliver verzekert je van een kerstfeest zonder afwas

Na een geslaagd kerstfeest ontwaken we traditioneel niet alleen met een stevige indigestie, maar ook een afwas om van te wanhopen. Jamie Oliver brengt dit jaar eindelijk verlossing met zijn nieuwe kookboek ‘EEN’. Daarin verzamelt hij de beste eenpansgerechten: simpel, verrukkelijk en budgetvriendelijk. Dit verrassende driegangenmenu verzekert je van een day after zonder zorgen, en zonder afwas.

door
Lien Delabie
Leestijd 4 min.

Prachtige pompoensoep borlottibonen, rozemarijn, zuurdesem & parmezaan

VOOR 4 TOTAAL 50 MINUTEN

1 flespompoen (1,2 kg)

2 rode uien

4 tenen knoflook

2 takjes rozemarijn

1 blik van 400 g borlottibonen

1 groente- of kippenbouillonblokje, biologisch

4 dikke plakken zuurdesembrood

40 g parmezaan

Maak de pompoen schoon, snijd hem voorzichtig in de lengte doormidden en schraap de pitjes eruit. Schil beide helften, snijd ze in blokjes van 2 cm, doe ze met 1 eetlepel olijfolie in een grote, ondiepe braadpan op matig vuur en blijf regelmatig roeren. Pel de rode uien en snijd ze in even grote stukjes. Pel en hak de knoflook vrij grof en doe ze met de stukjes ui in de pan. Ris en hak de rozemarijnnaaldjes en roer ze erdoor. Breng de boel op smaak met zeezout en zwarte peper en kook de groenten 10 minuten met de deksel op de pan, terwijl je regelmatig blijft roeren. Haal de deksel eraf en blijf nog 5 minuten regelmatig roeren, of tot alles goudbruin begint te worden. Giet de bonen met vocht en al in de pan, verkruimel het bouillonblokje erboven en giet er 1½ blikje (600 ml) water bij. Breng aan de kook, laat nog 10 minuten koken, of tot de pompoen zacht is en het mengsel een dikke, soepachtige textuur heeft, en voeg naar smaak peper en zout toe. Rooster het zuurdesembrood en besprenkel de soep en het brood eventueel met een beetje extra vierge olijfolie. Rasp de parmezaan op de broodjes en ga aan tafel.

Kerstpasta pigs zonder blankets, salie & ui, kastanjes & nootmuskaat

VOOR 1 TOTAAL 16 MINUTEN

125 g verse lasagnevellen

1 varkensworst, duurzame herkomst

1 plakje gerookte doorregen bacon of ontbijtspek, duurzame herkomst

¼ kleine rode ui

1 takje salie

15 g parmezaan

5 vacuümverpakte gekookte kastanjes

1 bol nootmuskaat, om te raspen

Zet de waterkoker aan. Snijd de lasagnevellen met koekuitstekers of een scherp mesje in feestelijke vormpjes, en verwijder de snijrestjes. Knijp het worstvlees uit het velletje en draai er kleine balletjes van. Snijd de bacon in dunne reepjes. Pel en snijd de rode ui in dunne ringen. Pluk de salieblaadjes, rasp de parmezaan fijn en zet een koekenpan van 28 cm op hoog vuur. Giet een klein scheutje olijfolie in de hete pan, doe de vleesballetjes en reepjes bacon erbij en schep ze regelmatig om. Voeg, wanneer de balletjes en bacon licht goudbruin zijn, de uienringen en salie toe, verkruimel de kastanjes erbij en bak het mengsel 2 minuten. Doe de pastavormpjes in de pan en giet er voorzichtig zoveel kokend water bij dat alles net onder staat – ongeveer 300 ml. Laat de boel 4 minuten koken, of tot de pasta het meeste water geabsorbeerd heeft, en blijf regelmatig roeren tot je een fluweelzachte saus hebt. Verdun hem eventueel met een extra scheutje water. Draai het vuur uit, roer de parmezaan erdoor en voeg naar smaak peper en zout toe. Maak de pasta af met een paar raspen nootmuskaat naar smaak, en desgewenst een paar drupjes extra vierge olijfolie.

Honing-sinaasappelplaatcake amandelen, vanille, yoghurt & een vleugje rozenwater

VOOR 12 TOTAAL 1 UUR EN 5 MINUTEN

2 grote (bloed)sinaasappels

200 g vloeibare honing

200 g amandelmeel

200 g zelfrijzend bakmeel

200 g yoghurt Griekse stijl

2 tl vanillepasta

2 grote eieren

optioneel: rozenwater

Verhit de oven tot 180 °C. Bekleed een braadslede van 20 x 30 cm met een vel bakpapier en wrijf het in met olijfolie. Rasp de oranje sinaasappelschil in een grote kom, zet even opzij en snijd één sinaasappel in flinterdunne plakjes. Leg ze in de slede, besprenkel ze met 100 g honing en bak ze 20 minuten. Doe intussen het amandelmeel en bakmeel met de yoghurt en vanillepasta bij de sinaasappelrasp in de kom. Breek de eieren in de kom, giet er 200 ml milde olijfolie bij en voeg een klein snufje zeezout, de resterende 100 g honing en eventueel een klein scheutje rozenwater toe. Klop alles goed door elkaar met een garde. Haal de slede uit de oven, giet het cakebeslag over de plakjes sinaasappel en zet hem 35 minuten terug in de oven, of tot de cake goudbruin is en een prikker er schoon uit komt. Stort de cake op een plank, trek het papier er voorzichtig af en serveer hem warm, met een lepel yoghurt of vla.

EEN van Jamie Oliver uitgegeven door Kosmos © Jamie Oliver Enterprises Limited (2022 ONE). Fotografie: © David Loftus, 2022; © Richard Clatworthy, 2022