DIT is een veelvoorkomende reden om te procrastineren

Uitstelgedrag. De meesten onder ons hebben er op tijd en stond weleens last van. Of het nu gaat om de afwas doen, je belastingen in orde brengen of een taak voor het werk afmaken: de mens is erg goed in dingen voor zich uitschuiven. Als je hier slechts af en toe last van hebt, is er waarschijnlijk niets aan de hand, maar fervente procrastinatoren zouden weleens te maken kunnen hebben met angsten.

door
Redactie Online
Leestijd 1 min.

Althans, dat is de theorie van professor Tim Pychyl, psycholoog verbonden aan de universiteit van Carleton. Volgens hem kan procrastineren betekenen dat je angst ervaart over de uit te voeren taak.

Teleurstelling en faalangst

«Procrastineren is geen kwestie van een gebrek aan time management, het is een kwestie van je emoties beheren», aldus Pychyl. Met andere woorden, je hebt geen nood aan de faalangst, aan de verveling of de teleurstelling die het afronden van de taak met zich meebrengt en schuift de dingen dus op de lange baan. In de hoop daardoor beter gezind te zijn. Een theorie die duidelijk geen steek houdt, integendeel. Door taken af te ronden valt er een pak stress van onze schouders en kunnen we met een leeg hoofd nieuwe uitdagingen aangaan. Heb je nog dingen op je to do-lijstje staan, werk die dan zo snel mogelijk af. Je zal ons (later) dankbaar zijn.