Dit is waarom je het best niet onder de douche plast

Urineren onder de douche: iedereen doet het weleens. Het is praktisch, tijdsbesparend en een tof me-timemomentje. Jammer genoeg beweert bekkenbodemfysiotherapeut Dr. Alicia Jeffrey-Thomas op TikTok dat plassen onder de douche helemaal niet slim is. En haar argumentatie is zowel verrassend als overtuigend.

Accepteer cookies om deze inhoud weer te geven.
Accepteer cookies om deze inhoud weer te geven.
door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Urineren in de douche is een heerlijke ochtendroutine: je bent meteen proper na de daad en de urine spoelt netjes weg in de afvoer. Bovendien heb je zo opnieuw enkele liters water bespaard door het water in de doorspoelbak te laten liggen. Alleen doe je het beter niet. Er is ons nu eenmaal heel weinig goeds gegund in dit leven.

Dr. Alicia Jeffrey-Thomas is fysiotherapeut en legt uit op TikTok waarom je beter je blaas ledigt op het toilet in plaats van in de douche. Als je te vaak pipi doet op die plek word je blijkbaar geconditioneerd. Ze vergelijkt het met het wereldberoemde Pavlov-experiment: daarbij kreeg een hond telkens een koekje als er met een belletje gerinkeld werd. Op termijn begon die hond iedere keer als hij het belletje hoorde rinkelen speeksel te produceren, want hij had de associatie gelegd tussen het rinkelen van het belletje en het krijgen van eten.

Bekkenbodemprobleem

Met pissen onder de douche gebeurt eigenlijk hetzelfde: je brein begint een verband te creëren tussen lopend water en moeten plassen. Op dit moment in jouw leven is dat misschien geen groot probleem, want je lichaam functioneert goed en je bent in staat om pipi op te houden. Maar vanaf je bekkenbodemspieren om voor het even welke reden voor lange termijn minder goed functioneren, kom je wel in de problemen. Plots kan je jezelf fysiek niet meer inhouden, waardoor als je lopend water hoort (bijvoorbeeld bij het afwassen, je handen wassen...) je misschien wél begint te lekken. Als je hard genoeg «gepavlovd» bent zal het geluid van water misschien zelfs genoeg zijn voor je brein om te willen plassen.

Voor vrouwen is er overigens nog een bijkomstig probleem: fysiek zijn zij niet gebouwd om rechtopstaand te urineren, waardoor ze sowieso hun blaas niet goed ledigen tijdens het doucheplasje wat op termijn ook weer voor problemen met incontinentie kan zorgen.

Om maar te zeggen: je neemt beter afscheid van je douchepisroutine. Helaas.