Dit zijn de favoriete frietgewoontes van de Belgen

Dat de beste frietjes uit België komen is al langer een feit. De frietcultuur is hier dan ook niet voor niets immaterieel erfgoed. Naar aanleiding van de Week van de Friet (29 november - 5 december 2021) brengt Deliveroo een eerbetoon aan onze geliefkoosde frietjes en ging daarom op zoek naar de favoriete frietgewoontes in België, want iedereen heeft zo zijn eigen tradities.

Accepteer cookies om deze inhoud weer te geven.
door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Heilige frietdag

Het motto ‘vrijdag frietdag’ zit er bij ons Belgen, nog steeds dubbel en dik ingebakken. De ultieme combinatie volgens velen: een kleintje met stoofvleessaus, mayo en een portie bitterballen. Als het gewoon om frietjes en vleesje gaat, zijn de meningen echter licht verdeeld. In Wallonië staat de mexicano op nummer één, gevolgd door de viandel en zijn minder krokante broer, de frikandel. In Vlaanderen staan bitterballen bovenaan, daarna ook de viandel en de boulet.

Geen frietjes zonder saus

Bij een heerlijk goudgeel frietje hoort vanzelfsprekend een lekker sausje. Volgens een Instagram poll zouden 63,3% van de Belgen mayonaise boven ketchup verkiezen, maar ook hier is er een verschil tussen ons en onze Franssprekende vrienden. Ontdek hieronder wat de favoriete sauzen zijn in Vlaanderen en Wallonië.

In Vlaanderen

1. Mayonaise

2. Stoofvleessaus

3. Joppiesaus

In Wallonië

1. Andalouse

2. Mayonaise

3. Samourai

Traditie versus trend

Zoals je ziet, hangen wij Belgen goed vast aan onze traditie, hoewel meer en meer mensen de traditionele friet links laten liggen en opteren voor zoete aardappel frietjes. Afgelopen jaar werd maar liefst drie keer zo veel zoete aardappel frietjes besteld. Een hype die weer overwaait? Of binnenkort ook erfgoed? Time wil tell.