Drie tips om je kerstboom huisdierproof te maken

Kerstbomen en huisdieren, het lijkt op het eerste zicht geen goede combinatie te zijn. Hoe vermijd je dat jouw kat of hond het te bont maakt tijdens de kerstperiode? Deze tips helpen je op weg.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Kies een strategische plek in je huiskamer

Een eerste stap om een kerstboom huisdierproof te maken is de plek waar je de kerstboom zet. Huisdieren zoals katten durven al snel eens in de kerstboom te springen. Daarom is het belangrijk om een plaats te kiezen in je huiskamer waar de boom niet kan omvallen. Om te vermijden dat de boom op de grond zou vallen, kan je ook de pot waarin de boom zit extra zwaar maken. Dat vergroot de kans dat de boom blijft staan. Let er ook op dat er geen stoel naast de kerstboom staat want anders ‘zet je hier de kat bij de melk’.

Echte of valse kerstboom?

Dit is een vraag die voor veel baasjes moeilijk is. Een echte boom is mooi, maar het heeft veel nadelen voor jouw huisdier(en). Zo is het gevaarlijk als jouw kat of hond de naalden inslikken. Ook zijn de naalden niet goed voor hun poten. Let er ook op dat jouw huisdieren niet drinken van de pot water waarin de kerstboom staat. Als ze dat drinken, dan bestaat er een grote kans dat de dieren er ziek van zullen zijn. Scherm dus de onderkant van de kerstboom zeker goed af.

Huisdiervriendelijke kerstversiering

Je zal het misschien niet graag horen maar glazen kerstballen zijn niet aan te raden als er viervoeters rondlopen in je living of keuken. Hang ook geen eetbare versieringen in de kerstboom. De kans dat het er niet blijft hangen tot Kerstmis is groot. Ook moet je goed nadenken of je de kerstcadeaus al lang op voorhand onder de kerstboom legt. Voor je kat of hond is het misschien ideaal speelgoed. Tot slot, er valt ook na te denken over de kerstverlichting. Zorg ervoor dat de draden goed zijn weggewerkt in de boom, want anders zal dat ook een leuk speeltje zijn voor jouw kat of hond.