Duurzaam en degelijk: Dit is hoe je tweedehandscadeaus shopt

Kerst staat niet alleen gelijk aan kalkoenrollades, maar ook aan eindeloos shoppen. Bovendien worden ieder jaar talloze cadeaus teruggestuurd, doorverkocht of blijven ze voor eeuwig ongebruikt in de doos zitten. Anno 2021 denken we gelukkig meer na over verspilling en zijn tweedehandscadeaus geen taboe meer. Dit is hoe je kerst op een duurzame én gezellige manier kan vieren door gebruikte cadeautjes nieuw leven in te blazen. En vaak bespaar je er zelfs geld mee: win-win.

door
Redactie Online
Leestijd 3 min.

Voorbereiding is key

Net zoals je niet zonder ideeën zomaar de winkelstraat intrekt voor kerstcadeautjes voor je hele familie, hou je beter ook een degelijke brainstormsessie vooraleer je naar de tweedehandswinkels trekt. Tweedehandswinkels tellen soms verschillende verdiepingen en zijn niet altijd de meest overzichtelijke plaatsen: niet ideaal als je nog inspiratie zoekt. Toch vormt de tweedehandspiste niet per se een extra obstakel in de pakjeszoektocht. Vaak bestaan de cadeautjes die je ‘nieuw’ wil kopen, ook gewoon tweedehands. Denk bijvoorbeeld aan boeken, games, elektronica (de zogenaamde ‘refurbished’ modellen), decoratie, servies, kookgerief of kledij. Eenmaal je beslist hebt wat je gaat kopen, kan de zoektocht beginnen.

Ken je (online) hotspots

De vraag is natuurlijk: waar begint de zoektocht? Dat hangt af van het cadeau dat je zoekt.

- Ben je op zoek naar specifieke kleding? Dan kan je online terecht op Depop en Vinted. Op beide apps kan je zoeken op merk en maat. Is jouw nichtje bijvoorbeeld fan van één specifiek merk? Dan kan je heel doelgericht zoeken op die apps naar een mooie T-shirt van dat merk in haar maat. Daarnaast kennen alle grote steden erg goede tweedehandswinkels zoals ThinkTwice, Episode en Melting Pot Kilo.

- Op zoek naar boeken? Dan kan je online terecht bij De Slegte en bol.com. Maar ook hier geldt dat de grote steden verschillende degelijke tweedehandsboekenwinkels hebben, waaronder de bekende Oxfam-winkel. Het voordeel? Met een beetje zoekwerk kan je een boekenpakket geven voor hetzelfde geld van één boek.

- Op zoek naar elektronica? Zowat alle bekende online winkels die elektronica zoals smartphones en koffiezetapparaten verkopen, hebben een ‘refurbished’-sectie. Dat zijn elektronische apparaten die teruggestuurd werden vanwege kleine schade aan het product en die daarna hersteld werden en opnieuw verkocht. Meestal werken de producten gewoon prima en krijg je er een fikse korting op. Zie je liever het product in levenden lijve? Dan kan je op bezoek bij een Cash Converter.

- Voor andere zoektochten kan je steeds terecht op tweedehands.be, de kringloopwinkel, troc, de EcoShop of Oxfam. Je zal je verbazen over wat mensen allemaal te koop aanbieden!

Vintage vs. Gerecycleerd vs. Tweedehands

Vind je het toch nog een te grote stap om iemand een cadeau te geven uit de tweedehandswinkel omdat je nog niet zo vertrouwd bent met het concept? Dan zijn er nog steeds tussenwegen. Zo is ‘vintage’ bijvoorbeeld iets helemaal anders dan ‘tweedehands’: sommige spullen zijn nu eenmaal vandaag niet meer te verkrijgen, maar daarom niet minder gegeerd. Zo is een oude Gameboy Color eerder ‘vintage’ dan tweedehands en tegelijk een perfect cadeau voor je gamervriend(in). Of je kan ook je oom verwennen met een vroege uitgave van een plaat van ‘The Beatles’.

Koop je toch nog liever nieuw? Ook dan is het misschien een optie om op zoek te gaan naar merken die gebruikmaken van gerecycleerde materialen. Zo hergebruik je alsnog materialen en belast je de planeet minder dan wanneer je meteen iets volledig nieuw koopt.