Duurzaam wonen voor dummies: dit platform helpt je uit de nood

Duurzaamheid staat dezer dagen vaker dan ooit in de belangstelling. De klimaatcrisis zorgt ervoor dat steeds meer mensen zich bewust zijn van hun ecologische impact op de planeet en velen van hen zijn dan ook bereid om actie te ondernemen. Maar soms is het niet makkelijk om door de bomen het bos te zien; waar begin je als je je levensstijl wil omgooien en duurzamere keuzes wil maken?

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Natuurlijk kan je je dieet eens grondig onder de loep nemen en vaker het openbaar vervoer gebruiken, maar er is meer. De manier waarop we wonen heeft bijvoorbeeld een grote impact op het milieu. Jaarlijks wordt in Europa 11 miljard kilogram aan meubilair weggegooid - een enorm cijfer, dat mits wat inzet makkelijk verkleind kan worden.

The Substitute

Om het voor de consument makkelijker te maken om ook qua interieur duurzame keuzes te maken, richtten Machteld Rijnten en Marieke Kamphuis The Substitute op. Dat platform verenigt merken en professionals die op uiteenlopende manieren een oplossing bieden voor fast furniture. Ze passen allemaal binnen de SUB-methode van The Substitute: Save, Use, Buy. Het principe is simpel: kies in eerste instantie voor hergebruik, hetzij van de meubels die je al hebt, hetzij door tweedehands te shoppen. Lukt dat niet, kies er dan voor om spullen te lenen of huren. Veel objecten gebruiken we immers maar een keer in de zoveel tijd, dus het heeft geen zin om die effectief aan te schaffen. Je kan er bijvoorbeeld ook voor kiezen om een item te delen met vrienden en familie. Pas in laatste instantie ga je over tot de aankoop van iets nieuws. Daarbij is het van belang om te letten op factoren zoals gerecycleerde materialen, arbeidsomstandigheden en transport.

Tegenwoordig zijn er natuurlijk erg veel opties beschikbaar, maar het is niet altijd duidelijk welke merken nu écht duurzaam zijn. Als je het even niet meer weet kan je dus terecht bij The Substitute. Ben je zelf een duurzaam merk of een duurzame professional? Dan kan je lid worden van het platform om je bereik te vergroten.