ECO & CO. Dut upcyclet je favoriete beddengoed uit je kindertijd: «Niets zo geestig als een trendy hemd maken van een kinderlijk prinsessendekbed»

Als kind diende ons beddengoed als een fort dat ons beschermde tegen de nachtelijke monsters onder het bed. Dut biedt nu datzelfde zachte harnas aan in een hedendaags jasje: ze upcyclen jouw geliefde lakens naar ecologische bowlingshirts waarmee je de dagelijkse realiteit kan trotseren. Een dik jaar geleden kropen de Wevelgemnaars Arno Demeulenaere en zijn moeder Nancy Degezelle voor het eerst samen achter de naaimachine. Nu ligt hun tweede volwaardige collectie in de rekken.

door
Lien Delabie
Leestijd 4 min.

The Crazy Frog. Jommeke. Lucky Luke. De nieuwste zomercollectie van dut teleporteert nineties kids terug naar de eindeloze zomervakanties waarbij de strips in overvloed waren, de televisietijd onbeperkt en de ringtunes – voor een of andere reden – hip. Een zorgeloze tijd, met het soort vaste slaap dat we in onze volwassenjaren naar alle waarschijnlijkheid nooit meer zullen mogen ervaren. Of onze lievelingsdekbedovertrekken verantwoordelijk waren voor die hemelse dutjes is moeilijk te zeggen. Maar voor een geborgen gevoel zorgden de lakens zonder enige twijfel wel.

«Je kindertijd is meestal de leukste tijd, of op zijn minst een leuke tijd», zegt Arno, de oprichter van dut. «Ik denk dat dekbedden en zeker de tekeningen erop blije herinneringen kunnen oproepen. Zeker als het lakens zijn van vroeger en je eraan gehecht was. Wij willen een volgend leven geven aan die nostalgie.»

Kapot gestikt

De twintiger was al een lange tijd geïnteresseerd in ecologie en upcycling, toen hij op het idee kwam om van dat beddengoed trendy bowlingshirts te maken. «Ik was op zoek naar iets dat mensen thuis hadden liggen op zolder en dat al jaren stof lag te vergaren. Dekbedovertrekken hebben twee voordelen: er zijn er ongelofelijk veel, op tweedehandswebsites, in kringloopwinkels en thuis. En er staan altijd leuke en speelse designs op.»

Toen het idee eenmaal vorm kreeg, twijfelde Arno geen moment om bij zijn moeder Nancy, een ervaren confectiemedewerker, aan te kloppen. Ze pikte meteen naald en draad op, richtte een nieuwe naaikamer in en schafte gezwind twee gloednieuwe machines aan. Haar oude naaimachine van toen ze vijftien was – «een oud kalutje» – kon al het stikken al snel niet meer aan. «Ik vind het heerlijk om met de patronen te spelen, eigen kwinkslagen toe te voegen en iets volwassen te maken van een kinderlijk ontwerp», klinkt het opgetogen bij Nancy.

Tweede leven

Dut komt nu voor de tweede keer al met een eigen collectie, hoewel het originele idee was dat klanten hun oude dekbed naar Arno en Nancy opstuurden en zij er vervolgens een hemd van maakten. «Dat is nog steeds wat we doen, maar we merken dat onze business vlotter gaat als we zelf ook iets aanbieden. En dan komt het idee vanzelf: je ziet misschien een hemd met Jommeke op, en herinnert je dat je thuis nog beddengoed van Sneeuwwitje hebt liggen. Met onze eigen collectie willen we vooral die bal aan het rollen krijgen.»

Naast een nostalgisch kledingmerk uitbouwen, streven Arno en Nancy tenslotte vooral naar een kleinere afvalberg aan kledij. «Er bestaat heel veel brol: goedkope fastfashionkledij die aan de ene kant van de wereld gemaakt wordt en aan de andere kant weggesmeten, verscheept, op een hoop gelegd en verbrand wordt. Terwijl mensen zoveel stof hebben liggen in hun kast waarvan er eindeloos veel leuke nieuwe kledij gemaakt kan worden», verduidelijkt Arno. «Kringloopwinkels weten op den duur ook niet meer wat gedaan met die gigantische hoeveelheden aan kledij. Dus het is beter om er gewoon iets anders mee te doen.»

Belgisch maatwerk

Het extra voordeel is dat je dankzij dut echt duurzaam Belgisch maatwerk krijgt, waarvan maar één exemplaar bestaat en uren gepassioneerd werk in kroop. «Er is geen enkel hemd dat twee keer bestaat. Per dekbed bekijk ik hoe de tekening het beste eruit kan komen. Zoiets kan je niet doen in seriewerk in een atelier. Je hebt iemand nodig met een goed oog», zegt Nancy. «Ik vind het altijd heel sterk wat ze uit die dekbedden haalt», vult Arno aan met enige trots. «Soms denk ik: zoek het niet zo ver. Maar uiteindelijk komt ze altijd met hemden die daadwerkelijk veel beter zijn dan ik zelf bedacht zou hebben.»

Hoe geliefder het dekbed, hoe uitdagender het snijwerk wel. «Als ik aan kennissen vraag welk dekbedshirt ze zeker zouden kopen, zeggen ze standaard: Pokémon. We hebben er nu eindelijk eentje kunnen scoren, maar dat was niet gemakkelijk», legt Arno uit. «We zien het namelijk aan de stoffen als een kind erg gehecht was aan een dekbed: die zijn vaker versleten», aldus Nancy. «Dan moeten we andere stukken versnijden, want de bovenste rand waar kinderen het laken vastgrepen is vaak fragiel en scheurt makkelijk. Maar dan is het net leuk om te puzzelen en het juiste patroon erop te krijgen. Zo zijn we er zeker van dat het hemd nog zeker tien jaar kan voortleven.»

De nieuwe collectie ontdekken of je eigen dekbed laten omtoveren tot hemd? Surf naar het Instagramaccount @dut.wear.