Eerste hulp bij een (bevroren) auto: vijf tips

De dagen worden korter en dat betekent ook dat de koude winterdagen in aantocht zijn. Ook voor je auto is deze periode niet altijd even aangenaam. Hoe kan je vermijden dat je auto niet te hard afziet van sneeuw en ijsplekken? Vijf tips en tricks.

Accepteer cookies om deze inhoud weer te geven.
door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Parkeer je auto binnen

Als een auto binnen geparkeerd staat, dan wordt je wagen optimaal beschermd. De verf wordt niet beschadigd en de ramen kunnen niet bevriezen. Wie niet over een garage beschikt en dus de auto buiten moeten zetten, kan over de ramen een speciale folie leggen. Hierdoor blijven de ramen ijsvrij. Zo’n een speciale folie is te verkrijgen bij de autogarages of verschillende doe-het-zelf-zaken.

Controleer de remmen en de bandenspanning

Niet alleen moet je je auto zelf beschermen, ook de banden moet je in de gaten houden. Check de profieldiepte van de banden en verwissel op tijd de zomerbanden in voor je winterbanden. Het is aangeraden om dat te doen wanneer het buiten kouder is dan 7 graden. De koude kan ook de spanning in je banden verlagen. Controleer dat zeker ook op tijd. De remmen zijn een essentieel onderdeel van de auto, maar ga regelmatig na of ze nog goed werken. Remmen die minder goed functioneren, hebben een grotere remafstand. Dat kan ongevallen veroorzaken.

Ruitenwissers met antivries

Ruitenwissers zijn in de winter fragiel. Let dus op om niet je ruitenwissers aan te steken om ijs en sneeuw op je ruiten te verwijderen. De kans bestaat dan dat de ruitenwissers komen vast te zitten in het ijs. Het maakt bovendien ook het motortje van de ruitenwisser kapot. Het is daarom aangeraden om in de winter je ruitenwissers te vervangen door ruitenwissers met antivries. Je ruitenwisser op karton zetten als het vriest, is een andere handige tip.

De auto ijsvrij maken, hoe doe je dat snel?

Je kent de situatie wel: je moet vertrekken naar je werk en je bent eigenlijk al te laat en dan staat er daar een vastgevroren auto op je oprit of op straat. Hoe ga je efficiënt te werk om niet té veel tijd te verliezen? Als je voorruit bevroren is, dan is heet water uit den boze. Door warm water gaan je ruiten barsten. Start je auto ook pas op als je gaat vertrekken. Wie aangedampte ramen heeft, doet best zijn of haar ruiten open. De airco aanzetten is een andere manier om snel af te geraken van aangedampte ramen.

De gereedschapskist van een voorbereide chauffeur

Om minder voor onverwachte situaties te komen staan, is een uitgebreide toolkit ook belangrijk. Zo voorzie je best op voorhand warme dekens, een goede ijskrabber, een ijsdeken voor de voorruit, een ruitontdooier om je auto zo optimaal mogelijk te beschermen tegen de koude.