Eerste hulp bij verkoudheid: vijf tips om er zo snel mogelijk van af te geraken

De winter is in het land en dat betekent dat de verkoudheden ook massaal hun intrede doen. Het coronavirus doet hard de ronde, maar ook deze typische winterkwaal kan er iets van. Wat doe je het best eens je verkouden bent?

Accepteer cookies om deze inhoud weer te geven.
door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Hydrateren is voor veel goed

Wie verkouden is en veel water of thee drinkt, maakt het moeilijker voor het virus om te overleven in je lichaam. Als je veel keelpijn hebt, is het aangeraden om extra veel (gember)thee te drinken met honing. De keelpijn zal hierdoor verzachten. Maar hydrateren kan ook op een andere manier,namelijk door te stomen. Dat doe je door je hoofd te laten hangen boven een pot warm water. De damp van het hete water gaat dan richting je neus waardoor je neusholtes worden vrijgemaakt. Geen verstopte neus hebben is belangrijk voor een goede nachtrust. Dat laatste helpt je dan weer om snel van die verkoudheid af te geraken.

Wees hygiënisch

Je zal het al vaak gehoord hebben de voorbije maanden. Maar zoals handen wassen belangrijk is bij het coronavirus, geldt dat evenmin voor een verkoudheid. Sommige voorwerpen, die je veel aanraakt zoals deurklinken, toetsenborden en je gsm, moet je extra ontsmetten met desinfecterende doekjes. Daaraan hangt het virus. Door die toestellen schoon te maken krijgt het virus minder kans om te overleven en zich te verspreiden.

Vitamine D

Een tekort aan vitamine D: we kampen allemaal met onvoldoende zonlicht in de winter. Het is bovendien een van de grootste oorzaken voor het krijgen van een verkoudheid. Zoek daarom de weinige uren zonneschijn op en doet dat liefst buiten. Zelfs als je verkouden bent, moet je niet de koude buitenlucht vermijden. Het is zelfs goed om van je verkoudheid af te geraken door af en toe een wandeling te maken buiten. Bewegen is gezond.

Ventileer voldoende

Je hebt misschien de neiging om je kamer goed te verwarmen met de chauffage, maar vergeet zeker niet om af en toe je kamer te verluchten. Dat is belangrijk om de ‘slechte’ lucht te vervangen door goede, frisse lucht.

Lijd niet nutteloos kou

Als je koud hebt, moet je lichaam extra moeite doen om jouw lichaamstemperatuur op peil te houden. Hierdoor heeft het weinig energie over om je verkoudheid te verslaan. Daarom is het belangrijk dat je je lichaam helpt door een warme trui aan te trekken en zo te vermijden dat je onnodig afkoelt.