FACTCHECK. Helpt een kopje gemberthee nu écht tegen keelpijn?

Het lijkt erop dat iedereen tegenwoordig de ene virale infectie na de andere oploopt. Om de pijn te verzachten gebruiken we vaak huis-tuin-en-keukenmiddeltjes bovenop de nodige dosis paracetamol. Zo zou gember een positief effect hebben op je verkoudheid, op koude rillingen en op keelpijn, maar is dit wel wetenschappelijk bewezen?

door
Metronieuws.nl
Leestijd 2 min.

Metro sprak met Iris Groenenberg, expert op het gebied van voeding en gezondheid bij het Voedingscentrum. «Er wordt veel beweerd over de gezondheidseffecten van gember, zoals dat het zou helpen bij keelpijn», zegt Groenenberg. «Dat zou onder andere komen door stoffen in gember met een anti-oxidatieve of ontstekingsremmende werking. Maar kijk je naar het wetenschappelijke onderzoek dat gedaan is, dan mist een goede wetenschappelijke onderbouwing.»

Daaruit kan geconcludeerd worden dat een kopje gemberthee helaas niet helpt bij keelpijn. Het beste wat je volgens Groenenberg kunt doen, is de verkoudheid uitzitten. «Hoesten en keelpijn gaan meestal vanzelf over. Regelmatig drinken kan bij hoesten en keelpijn wel verlichting bieden. Bij keelpijn kun je koud water drinken. Bij hoesten kun je iets warms drinken, bijvoorbeeld thee. Je kunt voor gemberthee kiezen, maar een andere thee kan ook.» Heb je ernstige klachten of gaat het niet over, dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts.

Wat kan je wél doen tegen keelpijn?

Als je wil vermijden dat je ziek wordt, kan je wel je weerstand proberen op te krikken. Daarover deelt Groenenberg de volgende tip: «Probeer zo gezond mogelijk te eten, genoeg te slapen en regelmatig te bewegen. Zo ondersteun je je weerstand. En met een goede weerstand is je lichaam beter in staat om ziekmakende bacteriën en virussen te bestrijden.»

Om je weerstand zo goed mogelijk te ondersteunen, en dus de kans op keelpijn krijgen en verkouden worden hiermee te minimaliseren, deelt Groenenberg de volgende adviezen:

- Eet veel groente en fruit; dagelijks minimaal 250 gram groente en 2 porties fruit;

- Kies vooral volkoren, zoals volkorenbrood, -pasta en -couscous en zilvervliesrijst;

- Eet minder vlees en meer plantaardig. Varieer met vlees, vis, peulvruchten, noten, eieren en vegetarische producten;

- Eet genoeg magere en halfvolle zuivel, zoals melk, yoghurt en kaas;

- Eet dagelijks een handje ongezouten noten;

- Gebruik zachte of vloeibare smeer- en bereidingsvetten, zoals olie, halvarine en vloeibaar bak- en braadvet;

- Drink voldoende vocht, zoals kraanwater, thee en koffie.