Geen twijfel meer mogelijk: koffie is goed voor je gezondheid

Over het onderwerp koffie is al heel wat inkt gevloeid. Dat hoeft niet te verbazen, gezien het enorme aantal koffieliefhebbers wereldwijd. Sommigen drinken het goedje om wakker te worden, anderen zijn uren in de weer om dé ideale espresso te zetten en nog anderen vinden het gewoon gezellig om een kopje koffie met vrienden te drinken.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Tot welke categorie je ook behoort, voortaan hoef je je in ieder geval geen zorgen meer te maken over de impact van koffie op je gezondheid. Uit een grootschalig onderzoek van de European Society of Cardiology waar niet minder dan 468.629 proefpersonen bij kwamen kijken, blijkt namelijk dat de warme drank een positieve invloed heeft op je lijf.

Lange lijst voordelen

Voor het onderzoek werden de proefpersonen onderverdeeld in drie groepen: zij die minder dan een halve kop per dag drinken, zij die tussen een halve kop en drie koppen nuttigen (58,4 procent) en zij die meer koppen binnenspelen. De tweede groep kwam naar voren als die met de meeste gezondheidsvoordelen. Wie een halve kop tot drie koppen koffie per dag drinkt, heeft bijvoorbeeld 17 procent minder kans op hart- en vaatziekten. Het risico op een beroerte krimpt dan weer met 21%, terwijl de drank ook ontstekingsremmende en diabetesverlagende eigenschappen.

Alsof dat nog niet genoeg is, remt koffie ook je hongergevoel wat kan leiden tot gewichtsverlies. Ten slotte lopen koffiedrinkers ook minder risico op dementie - dat voordeel hebben we te danken aan het stofje cafeïne, maar verder onderzoek is noodzakelijk om de precieze werking te achterhalen. Thee bevat trouwens ook cafeïne en is dus even efficiënt, ideaal als je niet zo’n fan bent van die typische koffiesmaak.

Ondanks alle voordelen van koffie blijft het uiteraard wel belangrijk om ook de rest van je dieet te verzorgen en genoeg voedingsstoffen binnen te krijgen.