Gezien in Nederland: containertuintjes

Groen in de stad is levensnoodzakelijk. Leven in een betonnen, steriele omgeving is niet bepaald aangenaam en elk stukje beplantbare oppervlakte is dus meer dan welkom. We hebben het uiteraard over parken, maar ook over stadstuintjes, bloembakken op vensterbanken en andere groene alternatieven.

door
Redactie Online
Leestijd 1 min.

In Nederland kunnen ze nog een groen initiatief toevoegen aan dat lijstje: containertuintjes. Die toveren de nutteloze oppervlakte rond afvalcontainers om tot een groene oase voor alles wat leeft en groeit in de stad.

Minder afval, meer groen

Het is je misschien al opgevallen dat de nabije omgeving van de gemiddelde afvalcontainer er meestal niet bepaald uitnodigend bijligt. Mensen schamen zich helaas niet om de lege ruimte te vullen met extra afval dat ze niet kwijt kunnen in de vuilniscontainer zelf. De Nederlandse Henk-Jan Room en Martin van Diggelen wilden in 2019 komaf maken met die mentaliteit en bedachten daarom de containertuintjes, die niet alleen zorgen voor meer groen in de stad, maar mensen ook ontmoedigen om de omeving van hun lokale afvalcontainer om te toveren tot een vuilnisbelt. En met succes, want intussen zijn de containertuintjes in maar liefst 23 Nederlandse gemeentes ingeburgerd. De tuintjes worden trouwens gemaakt met een 3D-printer en gerycled plastic, wat hun ecologische voetafdruk ook nog eens beperkt.

Voorlopig zijn de tuintjes nog geen feit in België, al hopen we dat daar snel verandering in komt.