Gratis én plezant: orgasme even effectief tegen verstopte neus als neusspray

Duitse onderzoekers ontdekten dat er een veel aangenamere manier is om een snotneus tegen te gaan dan een zout zeewatergoedje in je neus te spuiten. De climax bereiken tijdens een rondje rampetampen zou namelijk een even succesvol middel zijn tegen een verstopte neus als neusspray.

Accepteer cookies om deze inhoud weer te geven.
door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Voor de echte Nobelprijswinnaars is het nog wachten tot oktober, maar deze week werden alvast de Ig Nobelprijzen uitgedeeld, een satirische prijs voor wetenschappelijk onderzoek dat eerst tot lachen aanzet en daarna tot denken. Cem Bulut, een Duitse professor aan het SLK-hospitaal, kon samen met zijn collega’s de gezondheidsprijs in de wacht slepen dankzij zijn onderzoek dat suggereert dat een orgasme een effectief middel is om de neus vrij te maken. Zijn inspiratie voor het onderzoek? “Observaties bij zichzelf”, aldus Bulut.

Nooit meer neusspray?

Om dat te onderzoeken, gaf hij een groep koppels een apparaat waarmee ze hun nasale luchtstroom moesten meten voor de seks, onmiddellijk na het orgasme en dan nog enkele keren na de liefdesdaad. Die metingen leken zijn hypothese te staven dat seks de verstopping zeker voor een uur kon verhelpen. De fysieke inspanning, de hormonale schommelingen en de algehele spanning die bij seks te kijken komen, zouden factoren zijn die de snotophoping even verkleinen.

Betekent dat dan dat je neusdruppels voorgoed mag vervangen door enkele keren per dag te minnekozen? Niet per se. Bulut geeft toe dat hij denkt “dat sommige mensen zich niet goed konden focussen op het meetapparaat.” Echt hard kon hij zijn onderzoek dus nog niet maken, maar het staat iedereen vrij om zelf de proef op de som te nemen.