Heb je één van deze persoonlijkheidskenmerken? Dan heb je meer kans om gelukkig te zijn

We gaan er steevast van uit dat geluk bepaald wordt door (on)gelukkig toeval. Terwijl voor de één alles meezit, zit bij de ander alles tegen. En hoe kan een mens nu blij zijn als alles misloopt? Hoewel daar natuurlijk iets van waarheid in zit, speelt er nog een ander aspect mee in of je al dan niet gelukkig bent: je persoonlijkheid. Dat beweert alvast een nieuwe Poolse studie.

door
Redactie Online
Leestijd 1 min.

Het onderzoek werd gevoerd door enkele wetenschappers verbonden aan de Jagiellonian University in het Poolse Krakau. Om tot de conclusie te komen, bestudeerden ze niet minder dan 60.000 proefpersonen uit 159 verschillende landen. Daaruit zou blijken dat verschillende positieve persoonlijkheidskenmerken gelinkt kunnen worden aan een gelukkig en succesvol leven.

Animo, zelfregulering, dankbaarheid en hoop

«Onze bevindingen suggereren dat een evenwichtige, gezonde levensstijl onderhouden ervoor zorgt dat mensen met meer energie en enthousiasme in het leven staan (animo). Je verkrijgt daardoor ook een gedisciplineerde attitude en kan weerstaan aan verleidingen (zelfregulering), je voelt je dankbaar voor het leven en voor anderen (dankbaarheid) en verkrijgt een optimistische mindset en het vertrouwen dat je je doelen kan bereiken (hoop). Wie deze karaktertrekken heeft, heeft meer kans op een gezonde lichaam en geest», aldus auteur Dorota Weziak-Bialowolska aan PsyPost. Bezit jij één of meerdere van deze persoonlijkheidskenmerken, dan heb je geluk. Is dat niet het geval? Dan kan je er altijd naartoe proberen te werken.