Het openbaar vervoer nemen? Dat is goed voor je gezondheid, zo blijkt

Dat reizen en het openbaar vervoer nemen leuk is, wisten we natuurlijk al langer. Maar een nieuwe studie van het University College of London heeft nu uitgewezen dat het ook goed is voor je gezondheid. Bovendien hoef je het helemaal niet ver te gaan zoeken om van dat gezondheidsvoordeel te genieten: 25 kilometer reizen volstaat al.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Een bijzonder resultaat, dat om de nodige uitleg vraagt. Waarom 25 kilometer en niet meer? Volgens de onderzoekers heeft dat alles te maken met het feit dat de kans dat je, door 25 kilometer te reizen, meer kans loopt om vrienden en familie te zien. En laat dat sociale contact nu erg belangrijk zijn.

Meer reizen, betere gezondheid

De studie concentreerde zich op het noorden van Engeland, een streek waar het openbaar vervoer een schaars goed is. Mensen in die regio verkeren over het algemeen in minder goede gezondheid dan Britten in de rest van het land - en dat geldt vooral voor 55-plussers, die minder mobiel zijn en meer aangewezen zijn op het openbaar vervoer. «We hadden voorspeld dat we een link zouden vinden tussen reisbeperkingen en hoe bewoners hun eigen gezondheid inschatten», aldus hoofdauteur van de studie Paulo Anciaes. «In het onderzoek legden we verbanden tussen gezondheid, demografie, locatie, sociale interactie en de mogelijkheid om meer dan 25 kilometer te kunnen reizen. Hieruit concluderen we dat wie de kans heeft om meer plekken te bezoeken, ook vaker een beter sociaal leven en een betere gezondheid heeft.»