Hoe voorkom je een droge huid in de winter?

De winter brengt ongemakjes met zich mee. Wind, kou en temperatuurverschillen tussen binnen en buiten zijn agressief voor je huid. Gelukkig kunnen een paar kleine gewoonten je helpen om gesprongen lippen of droge handen te voorkomen.

Accepteer cookies om deze inhoud weer te geven.
door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Irritatie, roodheid, kloofjes... De kou spaart je handen, gezicht en lippen niet. Wat je type huid ook is, een goede hydraterende crème is essentieel in de winter om ze te beschermen tegen agressies van buitenaf. Kies zo natuurlijk mogelijke formules en breng die liefst meermaals per dag aan op een gereinigde huid. Na een bad of douche is je huid voeden nog belangrijker: ook water heeft de neiging ze uit te drogen. Vermijd trouwens hete douches: je huid stelt temperatuurschommelingen niet zo op prijs. 's Avonds kan je kiezen voor plantaardige oliën en boters (zoals sheaboter), die rijker maar vettiger zijn.

Voer elke week een zachte scrub uit om dode huidcellen te verwijderen. De exfoliërende werking speelt een essentiële rol bij de regeneratie van je huid. Zo kan de crème beter intrekken en dus beter voeden.

Lippen en handen

Je lippen verzorgen is belangrijk vanaf de start van de winter. Omdat ze zo fijn zijn, vertonen ze vaak als eerste tekenen van uitdroging. Om pijnlijke kloofjes te voorkomen, neem je best je lippenbalsem overal mee naartoe. En smeer geregeld een stevig laagje. Balsems met bijenwas, jojobaolie of sheaboter zijn erg voedend en beschermend.

Ook je handen zijn continu blootgesteld aan de kou. Om te voorkomen dat ze zo ruw als schuurpapier worden, moet je ze meermaals per dag hydrateren. Smeer er voor je naar bed gaat een dikke laag voedende crème op. Voor een 'maskereffect' kan je daarna zijden of katoenen handschoenen aantrekken, zodat de crème volledig intrekt. De ideale manier om wakker te worden met zachte handen!

Vergeet tot slot niet dat een goede hydratatie van je huid ook van binnenuit komt. Zelfs als het koud is, mag je niet vergeten anderhalve liter water per dag te drinken. Zo kan je lichaam je huid optimaal hydrateren. Water, thee en verse vruchtensappen helpen de huid geregenereerd en voldoende elastisch te houden, en zo haar antiverouderingsvermogen te beschermen.