HOERA! We eten steeds vaker vegetarisch

Vegetarisch eten slaat alsmaar meer aan bij Vlaamse gezinnen, zo wijst een onderzoek van maaltijdboxleverancier HelloFresh, naar aanleiding van de Veggieweek, uit. Heel wat ouders maken er ook bewust een punt van bij de opvoeding van hun kinderen. Bijna 6 op 10 ouders willen dat hun kinderen weten wat de voor- en nadelen van verschillende voedingsproducten zijn. Nagenoeg de helft geeft hun kinderen mee wat de impact van vlees eten op het klimaat is.

door
Redactie Online / HelloFresh
Leestijd 2 min.

In opdracht van HelloFresh ondervroeg iVOX vorige maand 1.000 Belgische ouders over vegetarisch eten en de standpunten die ze daarover innemen. Dat onderzoek bracht aan het licht dat in de helft (51 procent) van de Vlaamse gezinnen minstens één dag per week vegetarisch gegeten wordt. Het grootste deel hiervan houdt het op één dag per week, maar bij 17 procent van de Vlaamse gezinnen gaat het zelfs om meerdere dagen per week.

De voornaamste reden waarom we vegetarisch eten voor onze kinderen op tafel zetten, is onze gezondheid. Dat is voor meer dan 16 procent van de Vlaamse ouders de prioriteit. Toch zegt ook zo’n 14 procent dat het milieu de meest drijvende factor is om plantaardig te eten. 8 procent denkt in eerste instantie aan het dierenwelzijn.

Bewuster eten

Meer dan een op de drie ouders eet regelmatig vleesvervangende producten zoals noten, peulvruchten of eieren. Bij 29 procent van de huishoudens eten ook de kinderen dit regelmatig. Vleesvervangende producten zoals tofu en plantaardige burgers zijn daarentegen iets minder populair. Een op de vijf ouders eet ze wel eens en net iets minder vaak eten ook de kinderen ervan mee.

Ouders zijn ook meer bezig met hun kinderen mee te geven hoe ze bewuster met eten kunnen omgaan. 49 procent van de ouders vindt het belangrijk dat hun kinderen weten wat de impact van vlees eten op het klimaat is. 56 procent geeft hen mee wat de voor- en nadelen van verschillende voedingsproducten zijn.

Een op de drie overweegt niet om vegetarisch te eten

Toch blijkt dat 49 procent van de Vlaamse huishoudens nooit een vegetarische maaltijd bereidt. Een op de drie zegt het zelfs niet te overwegen. De redenen hiervoor zijn uiteenlopend, maar uit het onderzoek kwam naar voor dat 30% van de Vlaamse ouders vlees een belangrijk onderdeel vindt van een maaltijd. Toch geeft een op de vier Vlaamse ouders de kinderen de vrije keuze om vlees te eten of niet.

Ook vegan eten is nog niet volledig ingeburgerd in Vlaanderen. Zo is 36 procent van de Vlaamse ouders van mening dat vegan eten niet volstaat om genoeg voedingsstoffen op te nemen. Slechts 38 procent vindt veganistisch of plantaardig eten een gezonde keuze.

Urban life

meer Urban life

Spotlight

Lichaamsdelen vermiste Nederlandse gevonden in Brazilië

In de baai van Guanabara bij de Braziliaanse stad Rio de Janeiro zijn lichaamsdelen gevonden van de Nederlandse Britt Blom (36). Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt berichtgeving daarover van Braziliaanse media. Blom verdween in december vorig jaar op weg naar een feest, waar ze nooit aankwam. Wanneer de resten zijn gevonden, is niet duidelijk.

meer Spotlight