HOME&DECO. Zijn plantenmuren de groene isolatie van de toekomst?

De natuur kan het beter. Een recente studie wijst uit dat groene muren zowat 30% efficiënter zijn om de warmte in gebouwen vast te houden. Met andere woorden: ze zorgen voor een betere isolatie en drukken zo de verwarmingskosten.

door
Léa Drouelle
Leestijd 2 min.

Het veldonderzoek werd uitgevoerd door wetenschappers van de Universiteit van Plymouth in Groot-Brittannië. Zij namen een gebouw uit de jaren 1970 (de ‘Sustainability Hub’) onder de loep en vergeleken twee muren op hun capaciteit om warmte vast te houden. De ene muur was van beton en bakstenen en had geen begroeiing. De andere was een groene ‘levende’ muur, bekleed met een systeem van flexibele vilten platen met daarin openingen voor aarde en planten.

Na vijf weken observatie constateerden de onderzoekers dat er door de groene muur 31,4% minder warmte verloren ging dan door de originele structuur. Uit de studie bleek ook dat de temperaturen overdag stabieler bleven in de groene muur. De slotsom is dat gebouwen met groene muren ontegensprekelijk een energieverbruik hebben dat minder hoog ligt omdat ze warmte gemakkelijker vasthouden.

Oude gebouwen zijn energiemonsters

Het onderzoek werd gepubliceerd in het tijdschrift Building and Environment en is een van de eerste rond de thermische invloed van groene wandsystemen op bestaande gebouwen in gematigde streken. De wetenschappers wijzen erop dat in het Verenigd Koninkrijk gebouwen rechtstreeks verantwoordelijk zijn voor 17% van de uitstoot van broeikasgassen.

«In Engeland dateert ongeveer 57% van alle gebouwen van voor 1964», stelt Dr. Matthew Fox, onderzoeker op het gebied van duurzame architectuur en hoofdauteur van de studie, in een persbericht. «De regelgeving voor nieuwe bouwwerken is dan wel recent gewijzigd, maar het zijn onze bestaande gebouwen die de meeste energie nodig hebben voor verwarming en dus aanzienlijk bijdragen tot de CO2-uitstoot. Het is dan ook cruciaal dat we de thermische prestaties van die bestaande gebouwen beginnen te verbeteren.» Groene muren toevoegen als thermische isolatie zou een deel van de oplossing kunnen zijn.

In 2019 stootte de bouwsector wereldwijd 9,95 gigaton CO2 uit, zo blijkt uit cijfers van de VN. Als je daar de uitgaven voor nieuwe gebouwen bijrekent, heeft de sector een voetafdruk die goed is voor 38% van de volledige CO2-uitstoot verbonden met energie. Om tegen 2050 een gebouwenbestand te bereiken dat netto koolstofvrij is, moeten we die uitstoot tegen 2030 halveren, schat de VN.