Hoogbegaafde honden leren even snel woorden als baby’s

Onderzoek van de Royal Society Open Science toont aan dat er hoogbegaafde honden bestaan die aan een hoog tempo meer dan honderd benamingen voor speeltjes kunnen aanleren. De zes viervoeters die onderzocht werden, stuk voor stuk border collies, zouden een opmerkelijk taalvermogen hebben. De snelheid waarmee ze nieuwe woorden aanleren, is vergelijkbaar met een 18-maanden oude baby.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Een hond is je beste vriend, en nu blijkt dat het ook lang niet je domste vriend is. Naast plezante trucjes, zoals ‘zit’,‘stil’ en ‘af’, kunnen bepaalde honden ook talloze namen van objecten aanleren. Dat zijn de «hoogbegaafde honden», want de meeste honden hebben de grootste moeite met het aanleren van de naam van hun hondenspeeltje.

Daarom gingen Hongaarse onderzoekers op zoek naar heel erg slimme honden, die daarna mochten deelnemen aan de ‘Genius Dog Challenge’, of de ‘Geniale Honden Challenge’. Om aan dat onderzoek te mogen deelnemen, moesten de baasjes aantonen dat hun honden de naam van minstens 26 speeltjes al kenden. Zes honden konden dat, sommige van die zes kenden zelfs meer dan 100 namen van speeltjes.

De onderzoekers wisten namelijk al dat bepaalde honden de naam van hun hondenspeeltje konden onthouden na het woord slechts vier keer te horen. Maar bij dit onderzoek wilden ze het langetermijngeheugen testen.

Vergelijkbaar met baby’s

Om dat te doen, moesten de baasjes per week hun viervoeters zes tot twaalf nieuwe hondenspeeltjesnamen aanleren. Wat bleek? De zes geniale honden hadden daar zo goed als geen problemen mee. Dat tempo is vergelijkbaar met het tempo waarop baby’s van 18 maanden nieuwe woorden aanleren. Bovendien kenden de honden twee maanden later nog steeds de namen van het speeltje.

Voorlopig werden enkel Nalani (Nederland), Squall (Verenigde Staten), Whisky (Noorwegen), Rico (Spanje), Max (Hongarije) en Gaie (Brazilië) onderzocht. Dat zijn allemaal border collies. Maar niet alle border collies kunnen zoveel namen onthouden. Net zoals dat niet enkel border collies dat taaltalent hebben.

Denk je dat jouw hond ook zo snel namen kan aanleren? Dan komt die misschien ook in aanmerking voor de ‘Geniale Honden Challenge’. Registreren kan via de website van de uitdaging.