HUH. Eén drankje kan aanstaande moeder al kind met wipneus bezorgen

Ook vrouwen die maar een klein beetje alcohol drinken nog voordat ze in verwachting zijn, kunnen een kind krijgen waaraan je dat kunt zien. Een opstaande neuspunt kan ermee te maken hebben. Dat meldt Erasmus MC in Rotterdam op basis van een eigen onderzoek. Het kan al bij minder dan 12 gram alcohol per week, dus een klein glas wijn of een enkel biertje, en ook als er met drank wordt gestopt zodra er sprake is van zwangerschap.

door
Belga
Leestijd 2 min.

Dat drank slecht is voor een ongeboren kind weet zo ongeveer iedereen en gezichtsveranderingen waren ook al geen onbekend verschijnsel voor de wetenschappers. Maar de huidige onderzoeksresultaten zijn nieuw, zeggen ze: «Wij tonen nu voor het eerst aan dat er ook een verband is tussen alcoholgebruik in lichte mate en vóór de zwangerschap en de vorm van het gezicht van het kind.»

Tijdelijk

Volgens het centrum kan nog niet worden aangetoond hoe alcoholgebruik veranderingen in gezichtsvormen veroorzaakt, maar wel dat dat het «ermee samenhangt». De verschijnselen zijn bovendien tijdelijk, na de dertiende verjaardag worden ze niet meer gezien.

Behalve een opstaande neuspunt zijn een verkorte neus, een naar buiten gedraaide kin en een naar binnen gedraaid onderste ooglid voorbeelden, aldus onderzoeker in opleiding Xianjing Liu. De ontdekking is belangrijk «omdat de vorm van het gezicht van kinderen een aanwijzing kan zijn voor gezondheids- en ontwikkelingsproblemen».

Effect op gezondheid blijft

De tijdelijkheid van het verschijnsel op zich betekent niet dat het effect van alcohol op de gezondheid ook verdwijnt, aldus de onderzoekers. «Daarom benadrukken wij dat er geen veilig niveau van alcoholconsumptie tijdens de zwangerschap bestaat. En dat het raadzaam is om reeds vóór de conceptie te stoppen met het drinken van alcohol.»

De bevindingen zijn nu ook gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Human Reproduction.