Jongeren kiezen bewust voor kraantjeswater: «Flessenwaterschaamte is een ding»

In de zomer drinken we meer. Niet alleen alcohol, maar vooral ook water wanneer de temperatuur de hoogte in schiet. Voor velen betekent dit met flessen zeulen. Steeds minder jongeren zien daar echter het nut van in. Zij kiezen vooral omwille van het milieu voor kraanwater, ook als ze gasten hebben. Dit in tegenstelling tot oudere generaties, die blijkbaar toch nog wat schaamte voelen om kraantjeswater te schenken. Dat blijkt uit een enquête van AQUALEX, een bedrijf in designkranen en drinkwatersystemen, bij 1.000 Belgen.

door
Redactie online
Leestijd 2 min.

53,1% van de jongeren (-35 jaar) zegt meestal water van de kraan (gefilterd of ongefilterd) te drinken binnen het eigen gezin. 41,7% doet dit ook als er gasten zijn. Bij oudere generaties is dat verschil duidelijk groter. 52,3% van de 55-plussers geeft aan meestal water van de kraan te drinken binnen het eigen gezin, zo goed als evenveel dus als de jongeren. Maar eens er bezoek over de vloer komt, zakt dit drastisch naar 21,3%. Van de generatie tussen 35 en 55 jaar zegt 51,5% meestal kraanwater te drinken binnen het eigen gezin, een derde (33,4%) doet dit ook als er gasten zijn.

Jongeren denken aan de planeet

Hoe jonger, hoe vaker men dus ook kraanwater drinkt met gasten erbij. Jongeren lijken hier heel bewust voor te kiezen. Ze drinken kraanwater omdat het interessant is voor de portemonnee (31,7%), maar in eerste instantie omdat ze bezorgd zijn om het milieu (32,5%). Een bewuste keuze, dus. Bijna drie kwart van de jongeren (74,3%) vindt het gebruik van flessenwater dan ook slecht voor het milieu.

«Bij steeds meer jongeren lijkt zoiets als flessenwaterschaamte te ontstaan», zegt Alexander Vanlerberghe, CEO van AQUALEX. «Ze verkiezen kraanwater omwille van het milieu. Daarnaast zien ze ook de financiële voordelen, en het gemak uiteraard. Ook voor hun gasten kiezen ze meer en meer voor kraanwater in plaats van flessenwater. We zijn ervan overtuigd dat dit de komende jaren nog zal toenemen. Ook bij ouderen zal dat zo zijn, maar er is nog wel een weg af te leggen.»

Smaak speelt een belangrijke rol

Meer dan de helft van de Belgen (52%) geven aan thuis meestal kraanwater te drinken, maar toch geeft slechts 31% zijn gasten kraanwater. In totaal durft dus ruim 2 op de 3 Belgen nog altijd geen kraanwater aan gasten te serveren. Bijna de helft (47,6%) geeft aan het nog onbeleefd te vinden om water uit de kraan te serveren. «Nog heel wat Belgen voelen zich geremd om thuis kraanwater te serveren aan gasten, ondanks het feit dat ons leidingwater één van de meest gecontroleerde voedingsproducten is»,weet Vanlerberghe. «Velen zijn ook geen fan van de smaak van het water dat uit hun kraan komt.»